Sonntag, 8. August 2010

Isla del Sol.

Η ιδεα να συνδυασει ενα ταξιδι με προορισμους την Μαλτα και την Ροδο ηταν συναρπαστικη! Εν τελει εξελιχθηκε σε μια ευχαριστη περιπετεια, θυμιζοντας του τα παλιοτερα ταξιδια που ειχε κανει μονος του. Π.χ. στην Κρητη το 1998 και το 2006 και στην Σαντορινη το 2006 (βλ. κειμενα εντ.). 12 μερες ησαν αρκετες για να κανει αυτα που ηθελε. Συνδετικος κρικος στην επιλογη των δυο νησιων αποτελεσε η επιρροη των Ιπποτων του Ταγματος του Αγ. Ιωαννη, οι οποιοι βρεθηκαν και στα δυο μερη (βλ. χτεσινο κειμενο εντ.).

Η Πυλη Ελευθεριας. Εισοδος στην Παλια Πολη της Ροδου

Ελληνιστικες οικιες στην Ακροπολη της Καμειρου


Η Ακροπολη της Λινδου


Το λιμανι



Αναθηματικη Επιγραφη για τον αυτοκρατορα Τραιανο απο τους κατοικους της Καμειρου

Ειναι εντυπωσιακο το ποσο η Ροδος και η Μαλτα εχουν τοσα κοινα σημεια, αναφορικα με τις πολιτιστικες επιδρασεις που δεχτηκαν διαμεσου των αιωνων: Η μεν Μαλτα βρεθηκε να βρισκεται υπο τον ελεγχο των Βυζαντινων μεταξυ 395 και 870 μ. Χ., ενω απο τα 1091 και μετα, οι Νορμανδοι, που ειχαν καταλαβει την γειτονικη Σικελια, ενεταξαν και την Μαλτα στην κυριαρχια τους. Απο το 1194 και εως το 1266 ο οικος των Hohenstaufen διοικει το νησι, ενω οι Ιωαννιτες εχουν τον ελεγχο του μεταξυ 1530 και 1798. Πριν απο αυτους, υπηρχε ισπανικη επιρροη, ενω απο τα 1800 και εως τις 21.09.1964 η Μαλτα τελει υπο βρεταννικη κηδεμονια - κατι που εξηγει γιατι οι Μαλτεζοι γνωριζουν τοσο καλα αγγλικα και οδηγουν απο τα αριστερα, οπως στο Ηνωμενο Βασιλειο και την Κυπρο. Στις 13.12.1974 η Μαλτα αποκτα δημοκρατικο πολιτευμα και στις 01.05.2004 γινεται επισημως μελος τηςΕ.Ε. Το ενιαιο ευρωπαικο νομισμα κοβεται και κυκλοφορει απο την 01.01.2008. Η δε μαλτεζικη γλωσσα ειναι ενα ακομα στοιχειο που δειχνει τις εκατερωθεν επιρροες, καθως προκειται για γλωσσα σημιτικης προελευσης με λατινικο ομως αλφαβητο και περιεχει περιπου 60% λεξεις αραβικες, 30% ιταλικες και ενα 10% λεξεις με ισπανικες και γαλλικες ριζες.
Τετοιου ειδους επιρροες δεν φαινεται να υπαρχουν στους Ροδιτες, οι οποιοι ειναι φυσικα Ελληνες υπηκοοι. Ας μην ξεχναμε ομως οτι, απο τα 164 π. Χ. υπηρξαν και αυτοι μελη της ρωμαικης αυτοκρατοριας, και απο τα 395 μ. Χ. περασαν στον ελεγχο της βυζαντινης αυτοκρατοριας. Στα 672 και στα 1090 το νησι καταληφθηκε απο Σελτζουκους, για να επανακαταληφθει στα ενδιαμεσα διαστηματα απο τους Βυζαντινους και παλι. Η περιοδος μεταξυ 1310 και 1522 σηματοδοτει την εποχη των Ιωαννιτων, ενω αμεσως μετα η Ροδος καταλαμβανεται απο τους Οθωμανους, υπο την κυριαρχια των οποιων θα μεινει ως το 1912, οταν οι Ιταλοι θα την κατακτησουν. Στα 1948 η Ροδος και τα Δωδεκανησα εντασσονται στο ελληνικο κρατος, απαλλαγμενα πλεον απο την ιταλικη κυριαρχια. Σημερα, μονο μερικα αρχιτεκτονικα καταλοιπα θυμιζουν την κυριαρχια των Ρωμαιων, των Βυζαντινων, των Ιωαννιτων, των Τουρκων και των Ιταλων.
Η ιστορια της Ροδου στην αρχαιοτητα ειναι εξισου ενδιαφερουσα με αυτη των νεωτερων εποχων. Το νησι ηταν αφιερωμενο στον θεο Ηλιο και πηρε το ονομα του απο μια Νυμφη που κατοικουσε εκει. Αυτο λεει η μυθολογια. Αλλοι πιστευουν, οτι το λουλουδι, το τριανταφυλλο, εδωσε το ονομα του στο νησι. Στις πρωιμες περιοδους παντως, η Ροδος κατοικουνταν και εμπορευονταν, τοσο με την Μικρα Ασια και τα Δωδεκανησα, οσο και με αλλες, πιο μακρινες περιοχες της Ελλαδας και της Μεσογειου. Σε χωρους γυρω απο την Ιαλυσο, οπως στο Τριαντα, εχουν βρεθει μυκηναικες νεκροπολεις, το ιδιο και στην Καμειρο. Και οι δυο αυτες περιοχες βρισκονται στην βορειοδυτικη πλευρα του νησιου. Η Καμειρος εχει δωσει επισης σημαντικα ευρηματα απο νεκροταφεια της, της Πρωιμης Εποχης του Σιδηρου. Τα ευρηματα αυτα ειναι εφαμιλλα σε τεχνοτροπια και αξια με αντιστοιχα αλλων περιοχων της ιδιας περιοδου, οπως της Ελευθερνας στην Κρητη και του Λευκαντιου της Ευβοιας.
Την εποχη του μεγαλου αποικισμου στη Μεσογειο, οι Ροδιτες συμμετεχουν συνιδρυοντας την Γελα και τον Ακραγα στην Σικελια. Η συμβολη τους ειναι καταλυτικη, ακομα και στην δημιουργια του κεραμεικου εικονογραφικου τυπου που ειναι γνωστος ως "wild goat style". Στις αρχες του 5ου αι. π. Χ., οι πολεις κρατη της Λινδου, της Καμειρου και της Ιαλυσου συνενωνονται σε κατι σαν πρωιμη κοινοπολιτεια. Στα 305 π. Χ. η Ροδος πολιορκειται απο τον γιο του Αντιγονου Δημητριο, γνωστο και ως Πολιορκητη. Απο ευγνωμοσυνη στον προστατη θεο τους Ηλιο, μιας και η πολιορκια απετυχε, οι Ροδιοι παραγγελνουν την κατασκευη ενος γιγαντιαιου χαλκινου αγαλματος του. Το εργο αυτο, υψους περιπου 33 μ., ειναι ενα απο τα 7 θαυματα της αρχαιοτητας και ηδη διασημο στη διεθνη βιβλιογραφια. Ονομαστηκε Κολοσσος της Ροδου και μαλλον δεν στεκοταν στο λιμανι, εκει που ειναι σημερα τοποθετημενα τα ελαφακια, αλλα στο εσωτερικο της πολης, με θεα προς το λιμανι και με κλειστα τα ποδια. Κατασκευαστηκε μεταξυ 292 και 280 π. Χ. και καταστραφηκε απο σεισμο στα 226 π. Χ.
Κατα την ρωμαικη εποχη, η Ροδος ηταν καταφυγιο πολλων επιφανων Ρωμαιων πολιτων που σπουδαζαν εκει φιλοσοφια. Ενας απο αυτους ηταν και ο μετεπειτα αυτοκρατορας Τιβεριος, ο οποιος ετυχε χρονια μετα να εξοριστει. Η Ροδος διεθετε απο την κλασσικη εποχη εξαιρετους τεχνιτες και επιστημονες, η φημη των φιλοσοφικων της σχολων εξελιχθηκε ομως απο την ελληνιστικη εποχη και μετα. Ενας απο τους πιο επιφανεις δασκαλους υπηρξε ο Ποσειδωνιος. Μολονοτι μετοικος, απεκτησε στη συνεχεια το στατους του Ροδιου πολιτη και του αποδωθηκαν και αξιωματα.
Λογω της πλουσιας ιστοριας της, η Ροδος θεωρειται, και οχι αδικως, ενα απο τα πιο κοσμοπολιτικα νησια του Αρχιπελαγους. Την φετινη σαιζον, μαλιστα, φαινεται να ερχονται περισσοτεροι τουριστες απο την Ρωσια, την Φινλανδια, την Ολλανδια. Οι αριθμοι των Αγγλων, Γερμανων, Ιταλων και Τουρκων τουριστων παραμενουν σταθεροι.
Πλουσια σε τουρισμο ειναι ομως και η Μαλτα. Και σε αυτην την περιπτωση παιζουν οι ιστορικες συγκυριες και πολιτιστικες αλληλεπιδρασεις σημαντικο ρολο. Οι περισσοτεροι τουριστες ερχονται απο την γειτονικη Ιταλια και την Ισπανια. Αγγλοι, Γαλλοι και φυσικα Γερμανοι, δεν παραλειπουν να ενταξουν την Μαλτα στο καρνε τους των επισκεψεων. Φυσικα και εδω δεν θα μπορουσε να ειναι διαφορετικα, αφου εμφανιζονται και παμπολλοι Ρωσοι τουριστες...





ΜΕΓΑΛΙΘΟΙ!

Εκτος απο τους Ιωαννιτες (βλ. προηγουμενο κειμενο εντ.) η Μαλτα ειναι εξισου γνωστη και για τα μεγαλιθικα της μνημεια. Στη διεθνη βιβλιογραφια αποκαλουνται ναοι. Κανεις δεν ξερει ποιοι και για ποιους λογους τους εχτισαν. Οι ειδικοι εικαζουν για ομαδες αποικων σε Γκοζο και Μαλτα απο την 5η χιλ. π. Χ. περιπου, οι οποιοι και ευθυνονται για την δημιουργια των μνημειων αυτων στα δυο νησια. Για την κατασκευη τους χρησιμοποιηθηκε κυριως η πετρα που απανταται στα νησια και φερει ενα ωχροκιτρινο χρωμα. Το υλικο αυτο ονομαζεται Κρυσταλλινη. Για την λαξευση της πετρας χρησιμοποιηθηκαν εργαλεια απο οψιανο, ο οποιος εισαγονταν απο την Σικελια και την Παντελερια - αποδειξη οτι οι κατοικοι της Μαλτας ειχαν επαφες δια θαλασσης με τα γειτονικα νησια, επομενως διεθεταν τις απαραιτητες γνωσεις ναυσιπλοιας.



Χρονολογια μεγαλιθικων ναων Μαλτας:
Ghar Dalam Cave Period: ca. 5200-4600 BC
Grey Skorba Period: ca. 4600-4400 BC
Red Skorba Period: ca. 4400-4100 BC
Zebbug Period: ca. 4100-3800 BC
Mgarr Period: ca. 3800-3600 BC
Ggantija Period: ca. 3600-3000 BC
Saflieni Period: ca. 3300-3000 BC
Tarxien Period: ca. 3000-2400 BC
Tarxien Cemetery Period: ca. 2400-1500 BC
Borg-in-Nadur Period: ca. 1500-900 BC
Bahrija Period: ca. 900-800 BC


Ggantija (Gozo)


Tarxien (Malta)


Hagar Qim (Malta)


Mnaidra (Malta)


Ta´Hagrat (Malta)


Ta´Skorba (Malta)
Οι μαλτεζικοι νεολιθικοι ναοι φερουν πολλες ομοιοτητες μεταξυ τους οσον αφορα την αρχιτεκτονικη τους μορφη. Ολοι τους σχεδον αποτελουνται απο δυο η' τρεις οριζοντιες ελειψοειδεις κυψελες, οι οποιες ειναι παραλληλες μεταξυ τους και συνδεονται καθετα με διαδρομους. Το αρχαιοτερο συμπλεγμα τετοιου ναου ειναι της Ggantija στο Γκοζο, που χρονολογειται γυρω στο 4000 π. Χ. περιπου. Ο δε νεοτερος ναος ειναι της Tarxien, λιγα χιλιομετρα εξω απο την Βαλλεττα. Χρονολογειται στα 2800 π. Χ. περιπου. Οι καλυτερα διατηρημενοι ομως ναοι, βρισκονται στα νοτιοδυτικα του νησιου. Προκειται για τα συμπλεγματα Hagar Qim και Mnaidra, με 500 μ. αποσταση μεταξυ τους, ηλικιας περιπου 3600 με 3200 π. Χ. περιπου. Οι δυο αυτοι ναοι εντασσονται σημερα σε ενα μεγαλο αρχαιολογικο παρκο, το οποιο ειναι επισης προσβασιμο με λεοφορειο της γραμμης απο την κεντρικη πλατεια της πρωτευουσας του νησιου, λιγο πιο εξω απο τα τειχη της γραφικης παλιας πολης.
Ισως θα επρεπε οι μεγαλιθικοι ναοι της Μαλτας και του Γκοζο να μελετηθουν υπο ενα ευρυτερο πρισμα. Αναλογες κατασκευες υπαρχουν και σε αλλες περιοχες, οχι απαραιτητως της ιδιας χρονολογικα περιοδου. Τα αρχαιοτερα λ.χ. μνημεια εχουν εντοπιστει στο Göbekli Tepe της Ανατολιας, ηλικιας περιπου 9000 π. Χ. Λιγες χιλ. αργοτερα εμφανιζονται μεγαλιθικες κατασκευες σε περιοχες της Εγγυς Ανατολης οπως Nevali Cori, Catal Höyück, Jericho. Προκειται ομως για οχυρωμενους οικισμους. Παρομοιο φαινομενο υπαρχει και στην Χοιροκοιτια της Κυπρου απο την 7η χιλ. π. Χ., ενω στον ελλαδικο χωρο, οι μεγαλιθικης τεχνοτροπιας οικισμοι εμφανιζονται στο Σεσκλο απο την 6η χιλ. π. Χ. και μετα. Και φυσικα στην Κεντρικη Ευρωπη εχουμε διαφορες μορφες μεγαλιθικων μνημειων, οπως ντολμεν, μενιρ κ.α. σε Βρετανη, Ιρλανδια, νοτιο Αγγλια...
Ωστοσο δεν ειναι ολα αυτα τα μεγαλιθικα μνημεια ναοι, οπως στην περιπτωση της Μαλτας που αναφερουμε. Συγκριση μπορει να γινει σε συσχετισμο με την κατασκευη στο Göbekli Tepe. Και παλι ομως, δεν ειναι απαραιτητο να υπαρχει επιρροη απο την Ανατολια - το περιφημο "ex oriente lux" του Gordon Childe. Μηπως ομως δεν θα επρεπε να μας εκπλησσει τοσο το γεγονος οτι ηδη απο την Νεολιθικη Εποχη, μολις ο ανθρωπος επελεξε να αποκτησει μονιμη κατοικια, να εξημερωσει τα ζωα, να καλλιεργησει την γη, αποφασισε να χρησιμοποιησει ως πρωτη υλη την πετρα - υλικο που γνωριζε απο την εποχη που ζουσε στις σπηλιες ως κυνηγος - ειτε για την κατοικια του, ειτε για να δημιουργησει εντυπωσιακα οικοδομηματα για την λατρεια των θεων του;
















Samstag, 7. August 2010

Η ΡΕΒΑΝΣ.

Την Πρωτοχρονια του 1523 ενας στολος απο περιπου 50 πλοια γεματα απο μελη του ταγματος των Ιπποτων του Αγιου Ιωαννη εγκατελειπε την Ροδο κατευθυνομενος προς την Κρητη. Η Ροδος υπηρξε η εδρα του ταγματος αυτου για περιπου δυο αιωνες. Οι Ιωαννιτες ελκουν την καταγωγη τους απο την Ιερουσαλημ. Κατα την διαρκεια της Α' Σταυροφοριας, καπου μεσα στα 1023 ιδρυθηκε το ταγμα αυτο, τα μελη του οποιου φερουν λευκο σταυρο σε κοκκινο η' μαυρο φοντο. Η πολη Ακρα στην Παλαιστινη υπηρξε το ορμητηριο τους μεχρι και το 1291, οποτε και καταληφθηκε απο τους Σαρακηνους. Οι Ιωαννιτες εγκατασταθηκαν στην Κυπρο, μεχρι που στα 1309 τους δοθηκε η δυνατοτητα να αποκτησουν καινουργια εδρα. Το νησι της Ροδου, πολυ κοντα στις μικρασιατικες ακτες, με ευφορο, πλουσιο εδαφος και μικροτερη εκταση απο την Κυπρο, αρα και καλυτερα ελεγχομενο, παρειχε τις ιδανικες προυποθεσεις που ζητουσε το ταγμα του λευκου σταυρου.

Palace Armoury, Valletta, Malta

Τειχη της παλιας πολης στην Ροδο



Τειχη της Βαλλεττας στη Μαλτα


Αιθουσα στο παλατι του Μεγαλου Μαγιστρου στη Ροδο

Ετσι, το 1310 οι Ιωαννιτες εγκαθιστανται στην Ροδο. Στο βορειο τμημα του νησιου δημιουργουν την βαση τους, οχυρωνοντας τα λιμανια, τα οποια ησαν ηδη απο την αρχαιοτητα σε χρηση. Σε μικρη αποσταση απο το σημερινο εμπορικο λιμανι, στην ακτη Σαχτουρη, οχυρωνουν την παλια πολη με πετρινα τειχη και ταφρο γυρω τους.
Οι καιροι ειναι δυσκολοι. Στους Αγιους Τοπους οι Ιωαννιτες ειχαν να αντιμετωπισουν τους Σαρακηνους. Τα επομενα χρονια ομως, απο την εγκατασταση τους στη Ροδο και μετα, νεος κινδυνος εμφανιζεται στον οριζοντα. Δεν ειναι μονο οι καθε λογης πειρατες που λυμαινονται το νησια του Αιγαιου και τις μικρασιατικες ακτες, περιοχες, στις οποιες ο δυτικοευρωπαικος/ φραγκικος ελεγχος υπηρχε απο το 1204. Πρωτα οι Σελτζουκοι και υστερα οι Οθωμανοι θα ερθουν σε συγκρουση με τους Ιπποτες.
Κι ομως. Τα τειχη της Ροδου και οι υπερασπιστες της πολης αντιμετωπιζουν με επιτυχια τις πολιορκιες του 15ου αιωνα. Στα 1444 την επιθεση του Σουλτανου της Αιγυπτου και στα 1480 την πολιορκια του Μεχμετ Β'. Η τριτη πολιορκια της Ροδου ομως ειναι που θα αποβει μοιραια για τους Ιπποτες του λευκου σταυρου...
Στα 1522 ο Σουλειμαν ο Μεγαλοπρεπης πολιορκει με πολυαριθμο στρατο και στολο την Ροδο. Οι Ιωαννιτες δεν μπορουν να τα βγαλουν περα. Βοηθεια απο τα βασιλεια της κεντρικης Ευρωπης δεν εφτασε ποτε, εκτος απο ενα τμημα στρατου απο την Βενετια, που επιτελους καταλαβε ποσο πολυ διακυβευονται τα συμφεροντα της στη Μεσογειο απο τους Οθωμανους. Και αυτο ομως δεν ηταν αρκετο. Ετσι, στα τελη της χρονιας, οι υπερασπιστες της Ροδου σηκωνουν λευκη σημαια. Παραδιδουν την πολη και το νησι στους Οθωμανους και διαταζονται να το εγκαταλειψουν.
Οι Ιωαννιτες εγκαθιστανται προσωρινα στην Κρητη. Ο απωτερος σκοπος τους ειναι να ανακαταλαβουν την αγαπημενη τους Ροδο. Αμεσως ξεκινουν οι διαβουλευσεις των αρχηγων τους με τους μεγαλους οικους της Ευρωπης και με τον Παπα. Μια λυση αναγκης τους δινεται απο τον αυτοκρατορα της Αγιας Ρωμαικης Αυτοκρατοριας, γονο των Χαμπσβουργων και των Αραγωνων Καρολο Ε'. Πολλα χιλιομετρα μακρια απο την Ροδο και την Κρητη, προς τα δυτικα, μεταξυ της Σικελιας και της Μπαρμπαριας (Τυνησια) υπαρχει ενα συμπλεγμα τριων νησιων, σε εξαιρετικα στρατηγικη θεση. Το μεγαλυτερο απο αυτα, ονομαζεται Μαλτα. Στα 1530 το νησι αυτο θα γινει η νεα βαση των Ιωαννιτων. Σε ανταλλαγμα για την προσφορα του αυτοκρατορα, οι Ιπποτες δεσμευονται να διακυβευουν τα συμφεροντα του, πολεμωντας τους κουρσαρους και τους πειρατες που λυμαινονταν την κεντρικη και δυτικη Μεσογειο εχοντας τις ακτες της Τυνησιας για ορμητηριο τους και τους Οθωμανους για συμμαχους.
Ο 16ος αιωνας σηματοδοτει την ακμη της παντοδυναμιας της Οθωμανικης αυτοκρατοριας. Ενω η Ευρωπη ζει την εποχη της Αναγεννησης στις τεχνες και τα γραμματα, προσπαθωντας παραλληλα να ανοιξει νεους εμπορικους δρομους διαμεσου των εξερευνητικων ταξιδιων, αφου οι κεντρικες διοδοι, κυριως δια ξηρας, ελεγχονται, οι Οθωμανοι επιχειρουν ανοιγματα επεκτατικα, τοσο δια θαλασσης, οσο και δια ξηρας. Η Μεσογειος ελεγχεται σχεδον ολη απο αυτους, οπως φυσικα και οι εμπορικοι δρομοι που οδηγουν στις Ινδιες. Ειναι επομενως κατανοητο, γιατι Ισπανοι, Πορτογαλλοι, Γενοβεζοι, Βενετσιανοι, επιχειρουν προσβαση προς την Ανατολη μεσω αλλων διοδων. Πολυ αργα βεβαια σκεφτηκαν οι Ευρωπαιοι οτι επρεπε τοτε, στα 1453, να ειχαν υποστηριξει την Βυζαντινη αυτοκρατορια! Ενας αδυναμος, χριστιανικος συμμαχος θα τους ηταν πολυτιμοτερος απο εναν ισχυρο αλλοθρησκο. Οι Οθωμανοι εφτασαν μεχρι να πολιορκησουν την Βιεννη. Παρα την ισχυ τους ομως, ενοχλουνταν απο το αγκαθι των Ιωαννιτων που τους τσιμπαγε τακτικα...
Στις 18 Μαιου του 1565 ενας υπεραριθμος τουρκικος στολος πλεει απο την Κωνσταντινουπολη προς την Μαλτα. Τρεις πασαδες ειναι επικεφαλεις. Απο τους τρεις ομως, ο Σουλτανος με φιρμανι εχει δωσει το γενικο κουμαντο στον αλλοτινο πειρατη Τουργκουτ Ρεις.
Οι Ιωαννιτες εχουν εγκατασταθει στη νησιδα ξηρας μεταξυ δυο στενων κολπισκων στα ανατολικα του νησιου. Στην ακρη της εχουν χτισει το οχυρο Σανκτε Ελμο, δινοντας του την μορφη αστεριου. Απο εκει, εχουν περιτειχισει ολη την νησιδα με ισχυρα τειχη. Απο το οχυρο εχουν θεα περιπου 180 μοιρων προς το πελαγος. Ο υπερασπιστης της πολης και Μεγας Μαγιστρος ειναι ο Jean de la Vallette, ενας εμπειρος Γασκωνος πολεμιστης, απο τον οποιο θα παρει αργοτερα η πρωτευουσα της Μαλτας την ονομασια της. Ο σκληροτραχηλος Γασκωνος γνωριζει καλα την ιδιοσυγκρασια των Οθωμανων, καθως ειχε πιαστει σε μαχη αιχμαλωτος τους και τραβαγε για δυο χρονια κουπι σε γαλερες σαν σκλαβος τους. Το σχεδιο για την επανακατακτηση της Ροδου μπορει να περιμενει. Οι Οθωμανοι εκαναν την πρωτη τους κινηση, δεν υπαρχει πλεον χρονος για χασιμο.
Παρα τις διαφωνιες και τις αλληλοσυκοφαντιες μεταξυ των τριων πασαδων, οι Οθωμανοι καταφερνουν στην αρχη να επιβληθουν, καταλαμβανοντας στις 23 Ιουνιου το οχυρο του Σανκτε Ελμο. Λιγο αργοτερο ομως, ο Τουργουτ Ρεις πεθαινει και η ενταση μεταξυ των εναπομειναντων πασαδων μεγαλωνει, καθως ο Σουλτανος ναι μεν εφαρμοσε το "διαιρει και βασιλευε", αλλα οδηγησε τους δυο πασαδες σε μια ανελεητη κοντρα για το αρχηγιλικι στην πολιορκια της Μαλτας, μετατρεποντας τους σε αντιπαλους, καθως ο καθενας ηθελε να κανει το δικο του. Ταυτοχρονα, το ηθικο τνω Τουρκων στρατιωτων ολο και επεφτε, αφου δεν ησαν μονο μαρτυρες της κοντρας μεταξυ των αρχηγων τους, αλλα αναγκαζονταν να πολεμησουν υπο πιεση, χωρις καν να ξερουν γιατι. Ο Μεγας Μαγιστρος ειχε επισης φροντισει να καουν τα σπαρτα και να μολυνθει το λιγοστο ποσιμο νερο εκτος των τειχων, κανοντας τους τη ζωη ακομα πιο μαρτυρικη. Τα καλοκαιρια στη Μαλτα ειναι αλλωστε πολυ ξηρα...
Ετσι, μολονοτι αρχικα φαινοταν να εξελισσεται το ολο ζητημα ως μια ακομη επιτυχια του Οθωμανικου στρατου (ο Τουργκουτ Ρεις ειχε προλαβει να κατακτησει ολο το Γκοζο, το βορειοτερο κατοικησιμο νησι του μαλτεζικου συμπλεγματος και να πουλησει ολους τους κατοικους του στα ανατολιτικα σκλαβοπαζαρα), παραλιγο δε να καταληξει σε πυρρειο νικη! Οι Οθωμανοι ειχαν καταλαβει σημαντικα σημεια και οχυρα, αλλα η αντισταση των κατοικων και των Ιωαννιτων ηταν ισχυροτατη και προκαλεσε τον θαυμασμο των βασιλικων οικων της Ευρωπης. Αυτη την φορα οι Ιωαννιτες δεν ησαν προθυμοι να μετακομισουν και παλι. Η Μαλτα ηταν το σπιτι τους. Εδω θα εμεναν. Οι μηχανικοι και οι τεχνιτες δουλευαν ακαταπαυστα στην δημιουργια λαγουμιων και καταφυγιων, στην ανοικοδομιση και περαιτερω ισχυροποιηση των τειχων. Οι οπλουργοι κατασκευαζαν οπλα και πυρομαχικα. Καθε μεσο χρησιμοποιουνταν, προκειμενου να επιβιωσουν. Γνωριζοντας την σκληροτητα των Οθωμανων, οι Ιωαννιτες δεν δισταζαν να τους πετουν τα κεφαλια των Τουρκων αιχμαλωτων που επιαναν σε επιθεσεις αστραπη εξω απο τα τειχη, ελπιζοντας να καμψουν ετσι το ηθικο τους. Στις 11 Σεπτεμβριου του 1565 η πολιορκια της Μαλτας εληξε. Ο Οθωμανικος στολος απεπλευσε για την Κωνσταντινουπολη. Αυτη την φορα οι Ιωαννιτες νικησαν και πηραν την ρεβανς απο τους αντιπαλους τους. Απο τοτε ονομαζονται και Μαλτεζοι Ιπποτες η' Ιπποτες της Μαλτας. Η δυναμη τους στο νησι θα κρατησει μεχρι το 1798, οταν ο κορσικανος Ναπολεων Βοναπαρτης το καταλαβει.