Montag, 21. Februar 2011

Spectacolo Mediterraneo!

Χαρας Ευαγγελια για τους λατρεις της Μεσογειακης Αρχαιολογιας! Ενω στο κειμενο της 18.05.2010 (http://www.mrtoverseas.blogspot.com/2010/05/blog-post_18.html) δωσαμε μια συνοπτικη περιληψη περι των απαρχων της ενιαιας μελετης της Αρχαιολογιας των Μεσογειακων χωρων - ειδικα δε, κατα την Υστερη Εποχη του Χαλκου και την Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου, ως ιδιαιτερο κλαδο στην αρχαιολογικη επιστημη - συν την παραθεση πλουσιας σχετικης βιβλιογραφιας, αλλα και οδηγιες, που θα μπορουσαν να σπουδασουν οι ενδιαφερομενοι το εν λογω αντικειμενο, επανερχομαστε στο παρων κειμενο στο θεμα, διοτι ενημερωθηκαμε πως αναμενονται επιπλεον δημοσιευσεις, σχετικες με το αντικειμενο.
Βρισκομαστε πλεον στην 2η δεκαετια του 21ου αιωνα. Η εμπειρια των παλαιοτερων γενεων αρχαιολογων, συν ο ζηλος των νεωτερων, προερχομενων απο τους ιδιαιτερους κλαδους της Αιγαιακης Αρχαιολογιας, της Αιγυπτιολογιας, της Βιβλικης Αρχαιολογιας, της Ασσυριολογιας και Χιττιτολογιας, αλλα και των Προιστορικων Αρχαιολογων που ειδικευονται στην Ιταλικη και Ισπανικη Αρχαιολογια, τους οδηγησε στο να αναθεωρησουν καποια πραγματα στην επιστημη τους και να ερευνησουν τα δεδομενα σε νεα, ευρυτερα πλαισια. Ετσι, προσεχως θα εχουμε τις ακολουθες δημοσιευσεις στα ραφια των βιβλιοπωλειων και των βιβλιοθηκων αρχαιολογικων σχολων:
J. Kelder - A. Papadopoulos (eds.), Current Research in the Late Bronze - Early Iron Age Eastern Mediterranean. Proceedings of the Dutch Archaeological and Historical Society;
A. B. Knapp - P. van Dommelen (eds.), The Cambridge Handbook of the Bronze Age - Iron Age Mediterranean World (πιθανον να εκτυπωθει μεσα στο 2012. Οι Knapp και van Dommelen, συναδελφοι στο παν/μιο της Γλασκωβης, εχουν επισης στα 2010 συνεκδωσει το πονημα Material Connections in the Ancient Mediterranean).
Αυτα προς το παρον. Και για οτι αλλο προκυψει επιπλεον, θα υπαρξει ενημερωση μεσω του ιστολογιου.

Freitag, 4. Februar 2011

ΟΙ "ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΑΙΩΝΕΣ" (1200-800 π. Χ.) ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ: ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.

Μεταξυ της καταρρευσης του πολιτικου, οικονομικου και κοινωνικου συστηματος του μυκηναικου πολιτισμου, γυρω στα 1200 π. Χ., και της δημιουργιας των πρωτων πολεων κρατων, μαζι με την εφευρεση της γραφης και την εμφανιση των ομηρικων επων, καπου στα 800 π. Χ., υπηρξε μια εποχη, η οποια χαρακτηριζεται απο την απουσια γραπτων μνημειων, αλλα και υλικου πλουτου στον ελλαδικο χωρο (βλ. γεν. πληρ. και βιβλ. σε http://www.notis-o-talas.blogspot.com/2008/10/dark-ages.html). Εχει πλεον και μεταξυ των ειδικων επικρατησει, να ονομαζεται η χρονικη αυτη περιοδος "Σκοτεινοι Αιωνες" (Dark Ages), εναντι αλλων ορων, οπως "Ελληνικος Μεσαιων".
Ειδικα στις νεες γενιες αρχαιολογων, εκεινες που δεινοπαθησαν απο την στεγνη διδασκαλια της αρχαιοελληνικης λογοτεχνιας και την στειρα προγονοπληκτη αποστηθιση των επιτευγματων της κλασικης Αθηνας του 5ου αι. π. Χ., προκαλει η ενασχοληση με την Αρχαιολογια των Σκοτεινων Χρονων μια ευχαριστη και δημιουργικη διεξοδο. Ασχολουμενοι αποκλειστικα και μονο με την Αρχαιολογια, εχοντας ως πηγες τους υλικα καταλοιπα απο αγγεια, εργαλεια, οπλα, ταφους και οικιες, οι αρχαιολογοι αφηνονται ελευθεροι να εργαστουν, χωρις περιορισμους.

Προσφατο γεγονος η ειδηση, οτι μεσα στη χρονια θα εκδοθουν τα πρακτικα του συνεδριου που διεξηχθει μεταξυ 14 και 17 Ιουνιου 2007 στο Βολο: A. Mazarakis-Ainian (Ed.) The "Dark Ages" revisited. An international conference in Memory of W. D. E. Coulson. Κανοντας μια μικρη αναδρομη στις δημοσιευσεις της τελευταιας δεκαετιας, μπορουμε να παρατηρησουμε οτι υπηρξε ανθηση στις εκδοσεις για την συγκεκριμενη εποχη. Ειτε νεες θεωριες, που τεινουν να διορθωσουν τις παλιες, ειτε παλιες που αναθεωρουνται, τα πορισματα των ερευνων για τους Σκοτεινους Χρονους ειναι παροντα. Μεσα απο την μελετη παλαιου, αλλα και την αναδειξη νεου υλικου.
Οι απαρχες της επανασχολησης με τους Σκοτεινους χρονους πρεπει να δοθηκε με αφορμη την επαναδημοσιευση κλασικων μονογραφιων, οπως του A. M. Snodgrass, The Dark Age of Greece. An archaeological survey of the 11th to 8th centuries BC (2nd Edition, 2000) και του N. J. Coldstream, Geometric Greece 900-700 BC (2nd Edition, 2003).
Στο μεσοδιαστημα κυκλοφορησε το βιβλιο της I. S. Lemos, The Protogeometric Aegean: The Archaeology of the late 11th and 10th centuries BC (2002) και εν συνεχεια, το υπο την επιμελεια Ν. Χ. Σταμπολιδη συνεδριο στο Ρεθυμνo, μεταξυ 1 και 4 Νοεμβρη 2002, με τον τιτλο "Το Αιγαιο στην Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου" (2004).
Το 2006 εκδοθησαν δυο ακομα εργα: S. Deger-Jalkotzy - I. S: Lemos (eds.) Ancient Greece: From the Mycenaean Palaces to the Age of Homer και O. T. P. K. Dickinson, From Bronze Age to Iron Age in the Aegean.
Την επομενη χρονια (2007) δημοσιευτηκαν τα πεπραγμενα του συνεδριου μεταξυ 3 και 5 Φλεβαρη 2005 στο Σαλτζβουργο: E. Alram-Stern - G. Nightingale (eds.) KEIMELION: Elitenbildung und elitärer Konsum von der mykenischen Palastzeit bis zur homerischen Epoche.
Το 2008 τελος, εκδοθηκε ο καταλογος της ομωνυμης εκθεσης του Badischen Landesmuseums Karlsruhe: Zeit der Helden: Die "Dunklen Jahrhunderte" Griechenlands 1200-700 v. Chr. (Ausstellung 25.10.2008 - 15.02.2009).
Η παραγωγη συνεχιζεται με το προσεχως εκδιδομενο προαναφερθεν συνεδριο υπο την εποπτεια του καθηγητη Αλεξανδρου Μαζαρακη Αινιαν. Και αναμενεται ασφαλως, οτι και η δευτερη δεκαετια του 21ου αιωνα θα ειναι γεματη εκπληξεις, οσον αφορα την συγκληση συνεδριων, δημιουργια εκθεσεων και δημοσιευση αρθρων, μονογραφιων, καταλογων και πεπραγμενων συνεδριων για την Υστερη Εποχη του Χαλκου, την Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου και τους Σκοτεινους Αιωνες!

Mittwoch, 2. Februar 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΣΥΝΕΔΡΙΑ...

Ποσο ωραιο και ωφελιμο ειναι να μαθαινεις για την Ιστορια και την Αρχαιολογια των Μεσογειακων χωρων που εχεις επισκευτει η' που προκειται να ταξιδεψεις...
Πολλες πληροφοριες, σχετικες με τις αρχαιογνωστικες επιστημες, μπορει να εκλαβει κανεις, οχι μονο απο τις δημοσιευσεις που κυκλοφορουν στα βιβλιοπωλεια και βρισκονται στις βιβλιοθηκες, αλλα και απο τα συνεδρια. Συνηθως στα συνεδρια ανακοινωνονται οι νεες ανακαλυψεις και τα πιο φρεσκα πορισματα ερευνων των επιστημονων.
Η χρονια που περασε, εκλεισε με ενα πολυ σημαντικο συνεδριο, σχετικο με τις νεωτερες ανακαλυψεις στην Πελοποννησο της Εποχης του Χαλκου. Το συνεδριο "Mycenaeans up to Date" (http://www.sia.gr/sv/node/568) ελαβε χωρα μεταξυ 10 και 14 Νοεμβριου 2010 στην Σουηδικη Αρχαιολογικη Σχολη Αθηνων.
Ενα επιπλεον συνεδριο, σχετικο με την μυκηναικη τοιχογραφια, διεξαγεται στην Αθηνα μεταξυ 11 και 13 Φεβρουαριου 2011. Διοργανωνεται δε απο την Αμερικανικη Αρχαιολογικη Σχολη σε συνεργασια με το Ιδρυμα Πολιτισμου (http://www.ascsa.edu.gr/index.php/news/eventDetails/mycenaean-wall-paintings-in-context-new-discoveries-and-old-finds-reconside/).
Συν τοις αλλοις ομως, και ο Μινωικος πολιτισμος εχει φετος την τιμητικη του. Στην Χαιδελβεργη θα διεξαχθει μεταξυ 23 και 27 Μαρτιου το συνεδριο "Minoan Archaeology 2011: Challenges and Perspectives for the 21st century" (http://www.propylaeum.de/index.php?id=338).
Στην ιδια πολη ομως θα διεξαχθει ενα μηνα πριν, μεταξυ 18 και 20 Φεβρουαριου, το συνεδριο του Ινστιτουτου Υποβρυχιας Αρχαιολογιας Αμβουργου "In Poseidons Reich XVI: Frühe Fahrt im Mittelmeer" (http://www.deguwa.org/?id=167). Το συνεδριο στεκει σε αμεσο συσχετισμο με την εκθεση που διεξαγεται ως τις 24 Ιουλιου στην Χαιδελβεργη "Inseln der Winde: Die maritime Kultur der bronzezeitlichen Ägäis" (http://www.klassische-archaeologie.uni-hd.de/antikenmuseum_sonderausstellung.html).

Συνοψιζοντας κατα χρονολογικη σειρα, τα κατωθι συνεδρια, σχετιζομενα θεματικα και με το περιεχομενο του παροντος ιστολογιου, προκειται να διεξαχθουν τους επομενους μηνες:
a) 11. - 13. 02. 2011: Mycenaean Wall-Paintings in Context: New Discoveries and old Finds reconside (Athens, GR/ http://www.ascsa.edu.gr/index.php/news/eventDetails/mycenaean-wall-paintings-in-context-new-discoveries-and-old-finds-reconside/)
b) 18. - 20. 02. 2011: In Poseidons Reich XVI: Frühe Fahrt im Mittelmeer, von den Anfängen bis zur späten Bronzezeit (Heidelberg, DE/ http://www.deguwa.org/?id=167)
c) 23. - 27. 03. 2011: Minoan Archaeology 2011: Challenges and Perspectives for the 21st Century (Heidelberg, DE/ http://www.propylaeum.de/index.php?id=338)
Οι λατρεις των συγκεκριμενων επιστημονικων ειδικοτητων θα μεινουν σιγουρα ικανοποιημενοι απο τις εισηγησεις και την ποικιλια πληροφοριων. Αλλα και οσοι δεν καταφερουν να παρευρεθουν σε καποιες η' σε ολες αυτες τις εκδηλωσεις, ας μην απογοητευονται. Τα πρακτικα των συνεδριων δεν θα αργησουν πολυ να εκδοθουν.