Dienstag, 27. Mai 2014

INTER MUNDOS.

 Οσο μεγαλωνω, τοσο παρατηρω την αλλοκοτη σταση των συνανθρωπων μου απεναντι μου: Οτι και να κανω, οτι και να πω, σε οποια γλωσσα και να εκφραστω, θα ειναι ακαταλαβιστικο για τους περισσοτερους. Ακομα - και αυτη ειναι η φαινομενικα μεγαλη εκπληξη - και για αυτους, με τους οποιους πιστευα οτι εχω κοινα ενδιαφεροντα. Να φερω μερικα παραδειγματα:

 Ειμαι ελληνικης καταγωγης και σπουδασα Αρχαιολογια σε Ην. Βασιλειο και Γερμανια. Ζω εδω και αρκετα χρονια στη Γερμανια. Τα ενδαφεροντα μου στην αρχαιολογικη επιστημη κυμαινοντα - οπως πολυ καλα γνωριζουν οι αναγνωστες του παροντος ιστολογιου - στην Μεσογειακη και Αιγαιακη Αρχαιολογια. Ειδικα στην Αρχαιολογια της Ανατολικης Μεσογειου της Υστερης Εποχης του Χαλκου και Πρωιμης Εποχης του Σιδηρου, για τις οποιες εχω πλειστακις γραψει στο παρων ιστολογιο. Κι ομως, υπαρχουν ανθρωποι απο τον κλαδο που δεν μπορουν να καταλαβουν πως ειναι δυνατον να ενδιαφερομαι και να ασχολουμαι και με τις δυο αυτες χρονικες περιοδους. "Mind the gap", μου λεει ο ενας, "mind the gap" επαναλαμβανει ο αλλος. Αγνοουν δημοσιευσεις και ερευνητικα προγραμματα των τελευταιων ετων, τα οποια εχουν φτιαξει γεφυρες για να υπερπηδησουν αυτο το "gap". Απο την μια μερια βεβαια, τους καταλαβαινω. Στην Ελλαδα τουλαχιστον, η Υστερη Εποχη του Χαλκου εντασσεται στο προγραμμα μαθηματων της Προιστορικης Αρχαιολογιας, ενω η Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου ανηκει στην Κλασικη Αρχαιολογια. Στην Γερμανια, που η Κλασικη Αρχαιολογια ισουται με την Ιστορια της Τεχνης του Ελληνορωμαικου κοσμου, εχει επικρατησει απο γενεες ολοκληρες να μελεταται και η προελευση των πολιτισμων αυτων. Ετσι, στο προγραμμα πολλων τμηματων Κλασικης - και οχι Προιστορικης - Αρχαιολογιας συμπεριλαμβανονται και μαθηματα Αρχαιολογιας της Εποχης του Χαλκου στο Αιγαιο. Στην Αγγλια φυσικα ειναι διαφορετικα, εκει υπαρχουν ξεχωριστα μαθηματα Ελληνικης και Ρωμαικης Αρχαιολογιας, καθως και Αιγαιακης και Μεσογειακης Αρχαιολογιας, στα οποια μπορει κανεις να κανει και μαστερ. Εχω γραψει στο παρελθον για αυτα.

 Οσον αφορα πρακτικη εξασκηση και εργασια, βλεπω οτι το ελληνικο συστημα δεν με θελει. Δεν θελει γενικα ανθρωπους που εχουν ξεκινησει την πανεπιστημιακη τους εκπαιδευση στο εξωτερικο. Το ελληνικο κρατος - οι εκπροσωποι του - δεν νοιαζονται για τις τυχον γνωσεις, δεξιοτητες, εμπειριες και ικανοτητες μου, απο την στιγμη που η βασικη μου προπτυχιακη εκπαιδευση (B.A./ Grundstudium ή οπως αλλιως ονομαζεται) δεν ελαβε χωρα σε ελληνικο πανεπιστημιο. Σε Αγγλια και Γερμανια ειναι καπως ... διστακτικοι, διοτι αν και εχω σπουδασει σε αυτες τις χωρες, θεωρουμαι ξενος. Δεν ειμαι Αγγλος, δεν ειμαι Γερμανος, κι ας εχω μπει στο πανεπιστημιακο εκπαιδευτικο τους συστημα. Ακομα και οι συμφοιτητες μου δεν θελαν να εχουν παρε δωσε μαζι μου. Για τους περισσοτερους απο αυτους ημουν ενας αλλοδαπος παρεισακτος που θα τους ετρωγε την θεση στην πολυποθητη ανασκαφη ή το γαματο θεμα για παρουσιαση και γραπτη εργασια. Για αλλους ημουν απλως ο χαζος ξενος που δεν ηξερε καλα την γλωσσα τους και χρειαζοταν διπλασιο χρονο για να κατανοησει την υλη των μαθηματων και την τεχνικη της ανασκαφης. Και για καποιους αλλους απλως δεν υπηρχα: Ημουν ο συνδυασμος των ανωτερω, δεν ημουν υπερφιλοδοξος, δεν εκανα κουτσομπολια, δεν εδειχνα ζωηρη παρουσια στα μαθηματα, δεν ημουν κολλητος των μεγαλων κεφαλων. Τι να με κανουν;

 Δεν αργησα να καταλαβω οτι βρισκομουν μεταξυ δυο κοσμων. Τα πρωτα χρονια ειχα αγχος, καταθλιψη, ημουν ανικανοποιητος. Αλλα σιγα σιγα αρχισα να σκεφτομαι οτι δεν με νοιαζει. Ναι, μου αρεσει και η Υστερη Εποχη του Χαλκου και η Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου. Τι μ΄αυτο; Ουτε ο πρωτος ειμαι, ουτε και ο τελευταιος. Υπαρχουν πολλοι ερευνητες εκει εξω και αρκετες σχετικες δημοσιευσεις. Ναι, ειμαι Ελληνας και σπουδασα βαση του Αγγλοσαξωνικου και κυριως του Γερμανικου συστηματος. Και λοιπον; Που το κακο; Δεν εχω προβλημα με ολα αυτα - τα συντηρητικα μυαλα εκει εξω εχουν. Που μπορει να μην ειναι κιολας συντηρητικα, αλλα να τα κανουν ολα αυτα σκοπιμα.

 Εγω ομως θα παραμεινω πιστος στα ενδιαφεροντα μου. Θα ασχοληθω περαιτερω με την Μεσογειακη Αρχαιολογια και των δυο χρονολογικων περιοδων. Θα συνεχισω να διαβαζω κλασικη λογοτεχνια, να βλεπω ταινιες περιπετειας και φαντασιας. Τα κομικς και οι ταινιες sci-fi μου αρεσουν ακομη, αλλα δεν ειμαι τοσο Geek (ή Nerd) ωστε να εμπλακω σε ιντερνετικες πλατφορμες  με διαφορους για το αν το Star Trek ειναι καλυτερο των Star Wars ή αν ο Superman της  DC ειναι δυνατοτερος του Hulk της Marvel. 

 Θα παταω στιβαρα και για οσο αντεξω μεταξυ δυο κοσμων.

Donnerstag, 15. Mai 2014

ΚΑΣ 2014.

 Δεν έχουν περάσει παρά λίγα λεπτά από τότε που το πληροφορήθηκε - η είδηση ενδέχεται να γνωστοποιήθηκε μόλις χτες το απόγευμα. Πρόκειται ωστόσο για πολύ σημαντικό θέμα, διότι αφορά άμεσα την εν Ελλάδι Αρχαιολογία: Το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.) ανακοίνωσε την πλήρωση των προσώπων που θα απαρτίζουν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) - το κρατικό όργανο ή μηχανισμό που εν ολίγοις θα αποφασίζει για τα ΠΑΝΤΑ, όσα σχετίζονται με την Ελληνική Αρχαιολογία: Άδειες ανασκαφών ξένων αρχαιολογικών σχολών, έγκριση δικαιωμάτων δημοσιεύσεων, χορήγηση αδειών για απαλλοτριώσεις κτηρίων κ.α. Δεν είναι ακόμα γνωστό από πότε ακριβώς θα ισχύει το νέο σχήμα - πολύ σύντομα, εικάζει.

Mε απόφαση του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου επομένως, ορίζεται η νέα σύνθεση του ΚΑΣ ως εξής:

1. Λίνα Μενδώνη, αρχαιολόγος, γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, ως πρόεδρος.

2. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους στο ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενος από τον Νικόλαο Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία του ΝΣΚ, με παράλληλα καθήκοντα στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο ΥΠΠΟΑ.

3. Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενη από την Ελένη Μπάνου, αρχαιολόγο, προϊσταμένη της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

4. Ευγενία Γατοπούλου, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενη από τον Κωνσταντίνο Φρισήρα, αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εκτελέσεως Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων.

5. Κωνσταντίνος Κίσσας, αρχαιολόγος, προϊστάμενος της ΛΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναπληρωτής Προϊστάμενος τής Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αναπληρούμενος από τον Κωνσταντίνο Σουέρεφ, αρχαιολόγο, προϊστάμενο της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

6. Ελένη Κόρκα, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, αναπληρούμενη από την Μαρία Μπρεδάκη, αρχαιολόγο, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Κρητολογικών Σπουδών.

7. Αναστασία Κουμούση, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αναπληρούμενη από τον Γεώργιο Κακαβά, αρχαιολόγο, προϊστάμενο του Νομισματικού Μουσείου.

8. Ανθή Ευσταθίου- Μπάτζιου, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αναπληρούμενη από την Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτου, αρχαιολόγο, προϊσταμένη της ΛΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

9. Ολυμπία Βικάτου, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της ΛΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αναπληρούμενη από την Στυλιανή Χρυσουλάκη, αρχαιολόγο, προϊσταμένη τής ΚΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

10. Νικόλαος Σταμπολίδης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναπληρούμενος από την Αλίκη Μουστάκα, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

11. Μιχαήλ Τιβέριος, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ακαδημαϊκός, αναπληρούμενος από την Ναταλία Πούλου-Παπαδημητρίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

12. Εμμανουήλ Κορρές, αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, αναπληρούμενος από τον Γεώργιο Πανέτσο, καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

13. Παναγιώτης Βαλαβάνης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρούμενος από την Παυλίνα Καραναστάση, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

14. Θεοδώρα Γαλάνη, αρχιτέκτων μηχανικός-πολεοδόμος-χωροτάκτης, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών τού ΥΠΕΚΑ, αναπληρούμενη από την Γεωργία Σπηλιοπούλου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Μικρών Οικισμών και Παραθεριστικής Κατοικίας της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ.

15. Νικόλαος Μακρής, καθηγητής Στατικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αναπληρούμενος από τον Βλάσσιο Κουμούση, καθηγητή Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου- Τομέας Δομοστατικής.

16. Γεώργιος Τσιαμπάος, καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας τού Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, αναπληρούμενος από τον Νικόλαο Ζούρο, αναπληρωτή καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

17. Κωνσταντίνος Σπυράκος, καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας, αναπληρούμενος από τον Γεώργιο Καραδέδο, ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος της ΓΓ του ΥΠΠΟΑ στο Συμβούλιο θα προεδρεύει ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους στο ΥΠΠΟΑ ή ο αναπληρωτής του. Χρέη Εισηγητή στο Συμβούλιο εκτελεί ο κατά περίπτωση αρμόδιος Προϊστάμενος της οικείας Διεύθυνσης ή ο κατά το νόμο ορισμένος αναπληρωτής του.

 Αυτοί επομένως είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι από εδώ και εις το εξής θα κόβουν και θα ράβουν την Ελληνική Αρχαιολογία ...