Χαρας Ευαγγελια για τους λατρεις της Μεσογειακης Αρχαιολογιας! Ενω στο κειμενο της 18.05.2010 (http://www.mrtoverseas.blogspot.com/2010/05/blog-post_18.html) δωσαμε μια συνοπτικη περιληψη περι των απαρχων της ενιαιας μελετης της Αρχαιολογιας των Μεσογειακων χωρων - ειδικα δε, κατα την Υστερη Εποχη του Χαλκου και την Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου, ως ιδιαιτερο κλαδο στην αρχαιολογικη επιστημη - συν την παραθεση πλουσιας σχετικης βιβλιογραφιας, αλλα και οδηγιες, που θα μπορουσαν να σπουδασουν οι ενδιαφερομενοι το εν λογω αντικειμενο, επανερχομαστε στο παρων κειμενο στο θεμα, διοτι ενημερωθηκαμε πως αναμενονται επιπλεον δημοσιευσεις, σχετικες με το αντικειμενο.
Βρισκομαστε πλεον στην 2η δεκαετια του 21ου αιωνα. Η εμπειρια των παλαιοτερων γενεων αρχαιολογων, συν ο ζηλος των νεωτερων, προερχομενων απο τους ιδιαιτερους κλαδους της Αιγαιακης Αρχαιολογιας, της Αιγυπτιολογιας, της Βιβλικης Αρχαιολογιας, της Ασσυριολογιας και Χιττιτολογιας, αλλα και των Προιστορικων Αρχαιολογων που ειδικευονται στην Ιταλικη και Ισπανικη Αρχαιολογια, τους οδηγησε στο να αναθεωρησουν καποια πραγματα στην επιστημη τους και να ερευνησουν τα δεδομενα σε νεα, ευρυτερα πλαισια. Ετσι, προσεχως θα εχουμε τις ακολουθες δημοσιευσεις στα ραφια των βιβλιοπωλειων και των βιβλιοθηκων αρχαιολογικων σχολων:
J. Kelder - A. Papadopoulos (eds.), Current Research in the Late Bronze - Early Iron Age Eastern Mediterranean. Proceedings of the Dutch Archaeological and Historical Society;
A. B. Knapp - P. van Dommelen (eds.), The Cambridge Handbook of the Bronze Age - Iron Age Mediterranean World (πιθανον να εκτυπωθει μεσα στο 2012. Οι Knapp και van Dommelen, συναδελφοι στο παν/μιο της Γλασκωβης, εχουν επισης στα 2010 συνεκδωσει το πονημα Material Connections in the Ancient Mediterranean).
Αυτα προς το παρον. Και για οτι αλλο προκυψει επιπλεον, θα υπαρξει ενημερωση μεσω του ιστολογιου.