Dienstag, 26. Juni 2012

ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ 2: ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΣΚΑΜΜΑ.

Συνεχιζουμε την απαριθμηση των φυλων της ανασκαφης που ειχαμε ξεκινησει σε προηγουμενο κειμενο (βλ. εντ.) με τους εθελοντες. Οι εθελοντες σε ανασκαφη ειναι μια ιδιαιτερη κατηγορια: Απανταται κυριως η' αποκλειστικα σε αμερικανικες ανασκαφες, κατα κυριο λογο στο Ισραηλ, αλλα εν μερει και στην Κυπρο, ενιοτε δε και σε καποιες αμερικανικες ανασκαφες εντος Ελλαδος. Οι εθελοντες, ειναι ανδρες και γυναικες ανω των 50. Μεγαλο ποσοστο προερχεται απο τις Η.Π.Α., ενω ακολουθουν και οι υπολοιπες αγγλοφωνες χωρες, οπως η Αυστραλια και ο Καναδας. Ενιοτε εμφανιζονται και Γερμανοι, Ελβετοι και Αυστριακοι ως εθελοντες. Οι εθελοντες ειναι ευποροι οικονομικα ανθρωποι, συνηθως μανατζερς, οικονομολογοι, χρηματιστες, δικηγοροι, ασφαλιστες, αλλα και συνταξιουχοι των εν λογω ειδικοτητων και επαγγελματων. Οταν ηταν νεοι ηθελαν να γινουν αρχαιολογοι, αλλα για βιοποριστικους λογους, αποφασισαν να ασχοληθουν με κατι αλλο. Σε μεγαλες ηλικες, και ενω τα παιδια τους εχουν κανει τις δικες τους δουλειες, οι εθελοντες αποφασισαν να πραγματοποιησουν το παιδικο τους ονειρο και να μπουν στα σκαμμα. Στον ελευθερο χρονο τους, οταν ειναι στις πατριδες τους, παρακολουθουν ομιλιες και διαβαζουν αρχαιολογικα βιβλια. Για αυτο και στις ανασκαφες δεν θα βρειτε νεοπλουτους εθελοντες, milfs η' cougars, αλλα τεχνοκρατες με κλασικη παιδεια. Οι νεοπλουτοι και οι ψευτοαριστοκρατισσες ως  γνωστον, προτιμουν πιο γκλαμορους μερη, απο το να καθονται ολη μερα στο σκαμμα και να ιδρωνουν. Οι εθελοντες της ανασκαφης δεν εχουν προβλημα να πληρωσουν τα διπλασια απο εναν φοιτητη για να συμμετασχουν σε ανασκαφη π.χ. στο Ισραηλ, τουτεστιν βιζα για αδεια παραμονης στη χωρα, αεροπορικα εισιτηρια, διαμονη και φαγητο, αδεια συμμετοχης σε ανασκαφες, ταξιδια σε αλλες τοποθεσιες τις ελευθερες μερες. Ευτυχως για αυτους, τα διαθετουν και τα δινουν ευχαριστα, διοτι η ιδεα και μονο της συμμετοχης τους σε ανασκαφη τους εξιταρει! Διαφερουν επισης απο τους φοιτητες και τις φοιτητριες οχι μονο στην ηλικια και την οικονομικη κατασταση, αλλα και στη νοοτροπια: Δεν γκρινιαζουν, ουτε αγκομαχουν, αλλα επιτελουν τις εργασιες που τους αναθετουν οι τομεαρχες (δηλ. σκαψιμο, κουβαλημα και αδειασμα μπαζων με το καροτσακι κτλ.) αμεσως!

 Χαρακτηριστικοι τυποι εθελοντων σε μια ανασκαφη ειναι οι ακολουθοι:

 Ο αμπελοφιλοσοφος (η' Παποσειληνος): Συνταξιουχος εθελοντης, συνηθως με γενειαδα και ενδεδυμενος οπως περιπου ο Διευθυντης (βλ. προηγουμενο κειμενο) δηλ. με πουκαμισακι, παντελονακι chino, καπελακι Tilley η' Panama. Ο Νεστωρ της ανασκαφης θα μνημονευεται λιγοτερο για την προσφορα του στο σκαμμα και περισσοτερο για τις ευχαριστες βραδιες στο τραπεζι της ανασκαφης, οπου καθημενος διπλα στον Διευθυντη, καπνιζοντας αρειμανιως πιπα και πινωντας κρασακι θα διηγηθει την ιστορια της ζωης του και διαφορα αλλα γεγονοτα, διανθιζοντας τα με γερες δοσεις μαυρου χιουμορ, μεχρι να τον καταβαλει η κουραση της ημερας και το αλκοολ. Φροντιστε να ειστε ευγενικος απεναντι του, εαν θελετε να σας κερναει τα ποτα σας!

 Ο γερομπισμπικης: Προκειται για συνταξιουχο πεφτουλα που νομιζει οτι ειναι ο Σων Κοννερυ της ανασκαφης. Στην οποια ανασκαφη εμφανιζεται ντυμενος οπως περιπου ο Υποδιευθυντης (η' ο δευτερος Διευθυντης, βλ. προηγουμενο κειμενο): Αρβυλα, παντελονι καργκο, πουκαμισο σαφαρι, καπελο τυπου φεντορα, ζωναρι με θηκες για μυστρι, ελβετικο σουγια, μεζουρα, μολυβια κτλ. Λογω ηλικιας νομιζει οτι μπορει να κανει τα παντα και νομιζει οτι τον προκαλουν σε διαγωνισμο ανδρισμου. Για αυτο και στο σκαμμα θα δειξει πολυ ενθουσιασμο και θα κανει τα παντα για να εντυπωσιασει. Συνηθως βγαζει το χιουμορ του - αν διαθετει - κατι τις το κυνικο. Μην πολυ ασχοληθειτε μαζι του, ειναι και μεγαλυτερος σας. Αφηστε τον να νομιζει οτι ειναι ο Σων Κοννερυ. Αυτος θα φταιει, εαν υπερτιμησει τις δυναμεις του και δεν θα μπορει να παρει τα ποδια του την επομενη μερα.

 Τα πιτσουνακια: Ενιοτε απαντωνται στις αμερικανικες ανασκαφες και ζευγαρακια ευκαταστατων συνταξιουχων. Τα ζευγαρακια δεν ειναι απαραιτητο να δουλευουν στην ιδια τομη μαζι. Αλλα περνουν μαζι το υπολοιπο της ημερας. Μολονοτι μεγαλης ηλικιας, ειναι τοσο ρομαντικο να βλεπεις δυο ανθρωπους να εχουν τετοιου ειδους κοινα ενδιαφεροντα και να προτιμουν εναν μηνα σε ανασκαφη, παρα να περασουν τις διακοπες τους στην Φλοριδα ... Παντως ειναι πολυ ευχαριστοι ως παρεα!

 Ο παντρεμενος: Ευκαταστατος οικογενειαρχης γυρω στα πενηντα, με καλη δουλεια και μισθο. Ο παντρεμενος δεν παει ανασκαφη για να ριξει καμια μικρουλα, αλλα για να ξεφυγει απο την μιζερια και την βαρεμαρα της οικογενειακης του ζωης. Μπορει να ειναι επισης ευχαριστος τυπος στην παρεα.

 Ο πρωην αρχαιολογος: Στην περιπτωση του προκειται για κατι αναλογο με τον παντρεμενο. Με τη διαφορα οτι η κατηγορια αυτη περιλαμβανει ανθρωπους που εχουν σπουδασει αρχαιολογια, εχουν παρει ενα πτυχιο (B.A. η'  M.A.) αλλα δεν καταφεραν να δουλεψουν ως αρχαιολογοι. Μετα απο χρονια, με διαφορετικο επαγγελματικο τομεα, με οικογενεια και λιγα κιλα επιπλεον, ο πρωην αρχαιολογος δεν φαινεται να εχει απωλεσει εντελως το μικροβιο της ανασκαφης. Θελει να ξαναδοκιμασει, θελει να ξαναζησει την εμπειρια του σκαμματος. Βασανιζεται ακομα απο τα λαθη του του παρελθοντος. Η συμμετοχη του σε ανασκαφες ειναι σαν εξαγνισμος για αυτον. Του προσφερει την εξιλεωση, την ψυχικη αγαλλιαση που αναζητει.

 Μια ιδιαιτερη κατηγορια ειδικα για τις ανασκαφες στο Ισραηλ αποτελουν οι Θεολογοι: ειτε προ-, ειτε μεταπτυχιακοι φοιτητες της Θεολογικης Σχολης, ειτε ακομα και καθηγητες Θεολογιας. Ο εθελοντης Θεολογος γνωριζει απ' εξω και ανακατωτα οποιοδηποτε εδαφιο της Βιβλιου, κυριως δε της Παλαιας Διαθηκης. Τιποτε δεν εχει μεγαλυτερη σημασια για αυτον, απο το να ταυτισει καποια αρχαιολογικη περιοχη του Ισραηλ με καποιο χωριο η' πολη που αναφερεται ονομαστικα στη Βιβλο. Γνωριζει επισης απταιστα ολες τις ατακες απο την πρωτη και την τριτη ταινια του Ιντιανα Τζοουνς. Ο πρωταρης Θεολογος δεν θα διστασει να συνδεσει την διαδικασια της ανασκαφης με την σχετικη σκηνη απο την πρωτη ταινια του Ιντιανα Τζοουνς και ανα πενταλεπτο θα αναφωνει πως στο ταδε σκαμμα θα βρεθει η Κιβωτος της Διαθηκης ... Υπο αυτες τις προυποθεσεις θα σπασετε πλακα μαζι του. Θυμηθειτε ομως, οτι ο Θεολογος αποφευγει τις ανασκαφες σε νεκροταφεια και νεκροπολεις.

  

2 Kommentare:

  1. Συνηθιζεται μαζι με τους θεολογους να καταφτανουν και ολοκληρα γκρουπ μεσηλικων εθελοντων απο τις Η.Π.Α. στο Ισραηλ. Εθελοντων, οι οποιοι ανηκουν σε κλαμπ Καθολικων, Ευαγγελικων, Προτεσταντων, Καλβινιστων, Πρεσβυτεριανων, Μορμονων και οποιαδηποτε αλλη χριστιανικη οργανωση φανταστει κανεις. Οι μετεχοντες αυτων των "Societies of Biblical Studies" ειναι πολυ καλα οργανωμενοι και χαιρονται να δουλευουν ομαδικα. Καλυτερα ομως να αποφυγετε συζητησεις επι θεολογικων εθματων μαζι τους, ειδικα εαν δεν τα κατεχετε. Προσεχετε κυριως τους Creationists. Δεν εχουμε υποψη για υπαρξη Σαιεντολογων σε ανασκαφες.

    AntwortenLöschen
  2. ενα αλλο φορουτο που απανταται συχνοτερα σε αυτου του ειδους τις ανασκαφες ειναι ο γονος του διευθυντη ανασκαφης - τουτεστιν το βυσμα. Προκειται για μια προνομιουχο καστα, αφου ως γονος επιτρεπεται να μαθαινει τα κολπα του σιναφιου απο μικρη ηλικια. Οταν ειναι παιδι, οσοι τον βλεπουν με συμπαθεια θεωρουνται γλυφτες. Ως εφηβος ή νεος, βλεπεται με αλλα ματια απο τις φοιτητριες της ανασκαφης - για ευνοητους λογους. Αν ο γονος ειναι κοπελα, το φλερτ ειναι περιορισμενο, ειτε γιατι ο γονεας ειναι 24 ωρες το 24ωρο παρων, ειτε γιατι στους αρρενες φοιτητες - παραδοξως - δεν απαντωνται πολλοι προικοθηρες. Κατα τα αλλα ο γονος-βυσμα ναι μεν θα περασει καλα στην ανασκαφη διοτι θα μαθει καλυτερα απο ολους και απο πρωτο χερι τα μυστικα της ανασκαφης, θα αποκτησει ομως λιγους φιλους - αν μπορουμε να τους ονομασουμε ετσι - λογω ακριβως της ιδιοτητας του ως γονου-βυσματος. Βλεπετε δεν ειναι ολοι γλυφτες ...

    AntwortenLöschen