Με την έναρξη του έτους 2020, η οποία σφραγίστηκε από την εξάπλωση του κορονοϊού και την απομόνωση του κόσμου δια του υποχρεωτικού εγκλεισμού στα σπίτια, έπρεπε αναγκαστικά να εφευρεθούν νέοι τρόποι συνέχισης εργασιών, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς. Σε αυτό βοήθησε πολύ η μοντέρνα τεχνολογία. Έτσι, συνεδρίες, συσκέψεις, επαγγελματικά ραντεβού, αλλά και μαθήματα αναπληρώθηκαν από πλατφόρμες όπως viber, skype και zoom. Στον τομέα της εκπαίδευσης επίσης δημιουργηθήκαν διαδικτυακά μαθήματα (webinars), συνήθως με την μορφή βιντεοπαρουσιάσεων, παρόμοια με βίντεο του youtube ή με ηχητικά podcasts. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα διαδικτυακά σεμινάρια των παν/κων εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) και του ΕΚΠΑ. Δεν είναι όμως τα μοναδικά, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν διαδικτυακά σεμινάρια με θεματική από τις ανθρωπιστικές σπουδές και πιό συγκεκριμένα, από τις αρχαιογνωστικές επιστήμες.
Το "Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) Τσαούση" (εικ. 1-3), το οποίο εδρεύει στην Λαμία, πρωτοπορεί ειδικά στoυς προαναφερόμενους θεματικούς άξονες, καθώς προσφέρει από το 2023 μια ελκυστική γκάμα θεμάτων, η οποία είτε σπανίζει, είτε δεν απαντάται σε άλλες, παρόμοιες πλατφόρμες, όπως π.χ. των ΕΚΠΑ και ΠΕΚ. Πίσω από το ΚΔΒΜ της Λαμίας βρίσκονται ο δημιουργός του, Νεκτάριος Τσαούσης και η ικανότατη, μικρή μεν αλλά επαρκώς στελεχωμένη και καταρτισμένη ομάδα του, η οποία είχε την έμπνευση από το 2022 να εντάξει και σεμινάρια αρχαιολογίας (εικ. 4) και αρχαίας ιστορίας στο πρόγραμμα του ΚΔΒΜ. Ο κύριος Τσαούσης και η ομάδα του είναι υπεύθυνοι για την διαχείρηση του υλικού, τις εξ αποστάσεως βιντεοσκοπήσεις δια μοντέρνου εξοπλισμού (κάμερα, ακουστικά, μικρόφωνα), το μοντάζ των βιντεοσκοπήσεων αυτών, καθώς και την προώθηση των δια ποικίλων κοινωνικών μέσων και ιστοσελίδων (π.χ. fb, instagram, tweet).
Τα διαδικτυακά σεμινάρια του ΚΔΒΜ Τσαούση μπορεί κανείς να τα δεί στην κάτωθι εικ. 4. Ο αντίστοιχος σύνδεσμος είναι: https://www.semigo.gr/seminaria_arxaiologias/ Aπό τον σύνδεσμο και από την λίστα της εικ. 4 μπορεί κανείς να διαπιστώσει την πλούσια θεματική ποικιλία των σεμιναρίων αυτών, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, δεν εμφανίζεται σε παρόμοια σεμινάρια άλλων ΚΔΒΜ ή παν/κων φορέων. Για κάποια εξ αυτών μάλιστα, όπως το σεμινάριο για την "Ταφική Αρχαιολογία" δεν υπάρχει κάν ενα σύγραμμα/ εγχειρίδιο, είτε στην ελληνική, είτε στην αγγλική ή άλλη ξένη γλώσσα, καθιστώντας το σεμινάριο αυτό μοναδικό στο είδος του. Ενα άλλο θετικό στοιχείο μάλιστα είναι, οτι το συγκεκριμένο σεμινάριο μπορεί να συνδυαστεί με εκείνα για τους προϊστορικούς οικισμούς και τις λατρείες στον ελλαδικό χώρο, μιας και τα τρία εντάσσονται στο ίδιο χρονικό, χωρικό και πολιτιστικό πλαίσιο, την μινωϊκή-μυκηναϊκή εποχή δηλαδή.