Επανελλειμενως εχει τονιστει και σε παλαιοτερα κειμενα του ιστολογιου η δεινη θεση στην οποια βρισκονται οι αρχαιογνωστικες επιστημες και οι συναφεις τομεις-ορχιδεες (π.χ. αρχαιολογια, εθνολογια, παλαιοντολογια) παγκοσμιως. Επιδοτησεις για επιστημονικες ερευνες, δημοσιευσεις, συνεδρια, θεσεις προσωπικου σε πανεπιστημια και εφορειες αρχαιοτητων ειτε μειωνονται δραστικα, ειτε κοπτωνται εντελως λογω ελλειψης πορων. Η κατασταση αυτη συμπορευεται με την οικονομικη κριση αφενος, αφετερου δε απο την αδιαφορια του κοσμου λογω της απουσιας πληροφορησης μεσω των Μ.Μ.Ε.
Οι εποχες που ο μετεπειτα βασιλιας της Σουηδιας Γουσταβος Αδολφος VI συμμετειχε, νεος γαρ, κατα την δεκαετια του 1930 σε ανασκαφες στην Κυπρο και την Πελοποννησο (Ασινη) και στηριξε εμπρακτως την δημιουργια της Σουηδικης Αρχαιολογικης Σχολης στην Αθηνα, η' που ο βασιλιας Αλβερτος Ι του Μονακο χρηματοδοτησε αρχαιολογικη αποστολη στην Β. Ιταλια - εκ της οποιας προεκυψε η ανακαλυψη καταλοιπων ανθρωπου του Κρο Μανιον, ο οποιος ονομαστηκε ανθρωπος του Γκριμαλντι, ως δειγμα ευγνωμοσυνης στον χορηγο της ανασκαφης - εχουν περασει και μαλλον δεν προκειται να επαναβιωσουν.
Το ενδιαφερον του κοινου κρατειται ζωντανο μεσω περιοδικων εκθεσεων και σκορπιων αρθρων στον Τυπο που πληροφορουν για ευρηματα και ανασκαφες. Θετικο ειναι επισης το γεγονος της θεσπισης των βραβειων Ωναση για την αρχαιολογια, τα οποια θα μπορουσε κανεις να πει οτι ειναι τα αντιστοιχα Νομπελ των αρχαιογνωστικων επιστημων. Ωστοσο γινεται φανερο, οτι χωρις την συμβολη ιδιωτων, ειναι πολυ δυσκολο να προχωρησει η ερευνα στις εν λογω επιστημες. Σε πολλες χωρες, οπως ειναι η Ελλαδα, η χορηγιες απο τον ιδιωτικο τομεα θεωρουνται ριψοκινδυνες. Υπαρχει φοβος οτι, χωρις τον κρατικο ελεγχο, ο χορηγος θα μπορει π.χ. να αποσπασει εκθεματα η' να πουλησει ανασκαπτικα ευρηματα στη μαυρη αγορα.
Το οτι ομως το ελληνικο κρατος αδυνατει να χρηματοδοτησει ερευνητικα προγραμματα πανεπιστημιων, αρχαιολογικων εφορειων και του ιδιου του Υπουργειου Πολιτισμου, ειναι κατι περισσοτερο απο εκδηλο. Αλλωστε λαθρανασκαφες και δημοπρασιες αντικειμενων που προερχονται απο αυτες γινονται συχνα, με το ελληνικο κρατος να αντιδραει την τελευταια στιγμη, ως συνηθως.
Το οτι οι πλουσιοι, διασημοι και ισχυροι στις μερες μας δεν ασχολουνται με την αρχαιολογια και τις παραπλησιες επιστημες μπορουμε να το καταλαβουμε απο διαφορα κριτηρια. Ενα πρωτο κριτηριο ειναι η ελλειψη Παιδειας. Η παλια ταξη των ευγενων εχει προ πολλου απωλεσει τα προνομια της. Στη θεση της αναριχηθηκε μια νεα ταξη, νεοπλουτοι σαν τους υοθετημενους ψευτοπριγκηπες του Ανχαλτ, τους ρωσους μεγιστανες, καποιους σελεμπριτυ του Χολλυγουντ κ.α. Ολοι αυτοι αρεσκονται να ξοδευουν εκατομμυρια στην αγορα πολυτελων οικιων, σκαφων αναψυχης, αυτοκινητων και σε πλαστικες εγχειρησεις. Χαρακτηρες με ανθρωπιστικη μορφωση, οπως ο λορδος Καρναβον η' ο φιλελλην μεγαλεμπορος Ερικος Σλημαν εκλειπουν.
Ενα επομενο κριτηριο ειναι, οτι και οι ελαχιστοι αυτοι πολυεκατομμυριουχοι που διαθετουν λιγα εστω ψηγματα Παιδειας, θα προτιμησουν να διαθεσουν τα χρηματα τους στην ιατρικη, στην τεχνολογια και σε διαφορους μη κερδοσκοπικους οργανισμους. Οι Μπιλ Γκειτς και Ριτσαρντ Μπρανσον θα προτιμησουν να δωσουν εκατομμυρια σε ερευνες για την ανακαλυψη μεθοδων καταπολεμησης του καρκινου και του ΑΙDS, να στηριξουν προγραμματα της NASA και σωματεια εναντια στην παιδεραστια. Απο αυτην την οπτικη βεβαια καλα κανουν. Τι γινεται ομως με τις ανθρωπιστικες επιστημες;
Πριν 100 και βαλε χρονια, που δεν υπηρχε ουτε καν ραδιοφωνο και τηλεφωνο, ενω τα μηχανοκινητα οχηματα μολις εμφανιζονταν, ο κοσμος διαβαζε με ενδιαφερον στις εφημεριδες για τις μεγαλες αρχαιολογικες ανακαλυψεις ανα τον κοσμο. Συζητουσε για αυτα. Επισκεπτοταν εκθεσεις. Σημερα, που τα περισσοτερα τηλεοπτικα καναλια ασχολουνται με το τι φοραει και τι κανει ο ενας και ο αλλος σελεμπριτυ, με την απαξιωση του βιβλιου ηδη απο την παιδικη ηλικια δια του κακου εκπαιδευτικου συστηματος, γιατι να περιμενει κανεις να ενδιαφερθει ο συνανθρωπος για τον πολιτισμο, εαν δεν εχει κινητρα μεσω του διαβασματος η' και τις επισκεψεις εκθεσεων και αρχαιολογικων χωρων;
Υπαρχει μια μικρη ελιτ που ασχολειται με αυτα. Και ως εκει. Για πραγματικους μαικυνες, οπως ηταν οι προαναφερομενοι Γουσταβος, Αλβερτος, σλημαν, Καρναβον, ακομα δε ο Αδωνης Κυρου, δεν γινεται πλεον κουβεντα. Ισως η οικογενεια Γουλανδρη και ο Malcolm Wiener να ανηκουν στους τελευταιους χορηγους. Αυτο ειναι ολο ομως.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen