Samstag, 20. August 2011

ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΜΟΛΟΦΩΝ.

Στην ταινια "Raiders of the Lost Ark" η Τανις παρουσιαζεται ως μια ερημος κρυμμενη μυστικα, καθως ανασκαπτεται απο ενα ολοκληρο εργοταξιο διευθυνομενο απο Ναζι. Η εικονα ειναι εν μερει αληθινη, καθως η Τανις με τα διασπαρτα μνημεια της φερεται να ομοιαζει πιο πολυ με την Αμουναπτρα που εμφανιζεται στην ταινια "η Μουμια"! Χτισμενη στον λεγομενο και τανιτικο παραποταμο του Νειλου, η Τανις ακμασε κατα την Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου. Εφερε δε τον ρολο της αιγυπτιακης πρωτευουσας απο την 21η δυναστεια και επειτα. Στα μνημεια της συγκαταλεγονται τα απομειναρια των ναων του Αμουν και της Μουτ, καθως και εξι περιπου κυλινδρικοι βασιλικοι ταφοι της 3ης Ενδιαμεσης Περιοδου.


Το πιο εκπληκτικο στην Τανιδα ομως ειναι οτι, οπου και να κοιταξει κανεις, θα δει αγαλματα του Ραμση του 2ου, τα οποια αναγνωριζονται απο τα καρτους που φερουν το ονομα του. Το οτι η Τανιδα μοιαζει περισσοτερο με ενα υπαιθριο μουσειο προς τιμη του Ραμση του 2ου οφειλεται στο γεγονος οτι για την κατασκευη της χρησιμοποιηθηκε οικοδομικο υλικο απο την Πι Ραμεση, στο σημερινο Quantir, καμποσα χλμ. βορειοτερα απο την Τανιδα. Η Πι Ραμεση υπηρξε πρωτευουσα του Ραμση στο ανατολικο Δελτα του Νειλου κατα την 19η δυναστεια, την Εποχη του Χαλκου δηλαδη.


Το γκρουπ του Τ. επισκεφθηκε την πολη φαντασμα μια εβδομαδα περιπου αφοτου ειχε ξεκινησει τις εργασιες σε γειτονικη περιοχη. Βλεποντας ολα αυτα τα κολοσσιαια αγαλματα του μεγαλου φαραω, μαρτυρες σημερα του ενδοξου παρελθοντος, του ηρθαν ασυναισθητα στο μυαλο οι στιχοι του καταπληκτικου ποιηματος του Περσυ Σελλευ "Οζυμανδιας", γραμμενου το 1817:


I met a traveller from an antique land

Who said: `Two vast and trunkless legs of stone

Stand in the desert. Near them, on the sand,

Half sunk, a shattered visage lies, whose frown,

And wrinkled lip, and sneer of cold command,

Tell that its sculptor well those passions read

Which yet survive, stamped on these lifeless things,

The hand that mocked them and the heart that fed.

And on the pedestal these words appear

--"My name is Ozymandias, king of kings:

Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Nothing beside remains. Round the decay

Of that colossal wreck, boundless and bare

The lone and level sands stretch far away



Μετα την Τανιδα σειρα ειχε η Μενδη. Βρισκεται νοτιοτερα της Τανιδος και υπηρξε πρωτευουσα της Αιγυπτου απο την 29η δυναστεια μεχρι και τον 1ο αι. π. Χ. περιπου. Τοτε ειναι που για καποιους λογους αλλαξε η ροη του μενδικου παραποταμου και η Μενδη, κεντρο παρασκευης αρωματων ως τοτε, επεσε σε αφανεια. Την σκυταλη πηρε η Θμουης που εξελιχθηκε σε κεντρο, με λιμανι κιολας.


Οι επι σειρα δεκαετιων ανασκαφες στην Μενδη, οι οποιες διευθυνονται απο τον καθηγητη Ντοναλντ Ρεντφορντ, εφεραν στο φως υλικο απο ολες τις περιοδους της αιγυπτιακης ιστοριας. Το υλικο αυτο σημερα μελεταται και ειναι υπο δημοσιευση. Κατα τα αλλα, αυτο που βλεπει ο επισκεπτης στην Μενδη σημερα ειναι απομειναρια οικισματων κατασκευασμενα απο λασποπλινθους. Μια τεχνικη που συνεχιζεται ακομη και σημερα στην Αιγυπτο. Και ατελειωτους αμμολοφους, οπως και στην Τανιδα. Που και που το αερακι σφυριζοντας σηκωνει μικρα συννεφα σκονης απο την αμμο στον αερα. Για να θυμιζει με τον λυπητερο ρυθμο του, οτι καποτε στις περιοχες αυτες υπηρξαν πολεις πλουσιες και λαμπερες. "Nothing beside remains" οπως εγραψε δικαιως ο Σελλευ...


Δυστυχως το γκρουπ δεν μπορεσε να επισκεφθει περαιτερω πολεις στο ανατολικο Δελτα, οπως η Αβαρις/ Τελλ ελ Νταμπα και η Πι Ραμεση. Οι συγκυριες δεν το επετρεψαν. Ισως του χρονου ομως, ο Τ. να ειναι πιο τυχερος και να καταφερει να τις δει απο κοντα...











Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen