Samstag, 6. Juni 2015

"Attention Whores" in Archaeology.

Εδω και λιγες εβδομαδες εχει ξεκινησει η ανασκαφικη περιοδος των αμερικανικων - αγγλοσαξωνικων παν/μιων και ερευνητικων ιδρυματων. Επ΄ευκαιριαν, να θυμηθουμε τις "φυλές" που συνανταμε στο σκαμμα. Τοτε δεν ειχαμε σκεφτει να αναφερουμε ενα συγκεκριμενο "φυντανιο", το οποιο απανταει στις ανασκαφες. Αυτην την ιδιαιτερη περιπτωση θα την αναλυσουμε στο παρων κειμενο.

 Προκειται για τους "attention whores". Η μεγαλη αυτη κατηγορια περιλαμβανει κυριως ανδρες (οσο κι αν αυτο μπορει να ακουγεται παραξενο για καποιους/ες). Σε αυτην συγκαταλεγονται κυριως τα "ψωνια", οι "γλειφτες", οι "πεφτουλες", αλλα και οι "αθληταραδες" (ή "sunny boys") - χωρις να αποκλειονται και οι υπολοιπες "φυλες" που αναφερονται στο κειμενο Ιουνιου 2006 (βλ. εντ.).

 Οι "attention whores" επιδιωκουν - οπως φανερωνει ο τιτλος τους - να βρισκονται παντα στο επικεντρο. Εχουν αποψη επι παντος επιστητου, μιλανε σχεδον ακαταπαυστα, νομιζουν οτι τα ξερουν ολα και μαλιστα καλυτερα απο οποιονδηποτε. Λογω αυτης της συμπεριφορας τους γινονται εμμονικοι και ενοχλητικοι. Επισης μπορουν να μπλοκαρουν, εξαιτιας αυτης της συμπεριφορας τους, ολους τους αλλους στις μεταξυ τους κοινωνικες σχεσεις και στα φλερτ.

 Οι "attention whores" δεν ειναι απαραιτητα εμφανισιμοι ή αθλητικοι. Ο "Ρουλης", ο "Ατελης" και αλλοι αποτελουν χαρακτηριστικα παραδειγματα "attention whores" στην αρχαιολογια (βλ. εδώ και εδώ για παραδειγματα). Τα ενδιαφεροντα τους (ειδικα στις ανασκαφες) ειναι: (α) να "καπαρωσουν" τις ομορφοτερες φοιτητριες και (β) να κανουν "κονε" με οσους εχουν γερο "δοντι" (π.χ. διδακτορικους και ποστντοκς με επαγγελματικες προοπτικες, οι οποιοι εχουν δικα τους "κονε" κτλ.). Ολοι οι αλλοι ειναι κατωτεροι τους ή οπαδοι - διοτι οι "attention whores" αρεσκονται να θρεφονται απο τον θαυμασμο των αλλων για το προσωπο τους.

 Οι "attention whores" ειναι θιασωτες της μακιαβελλικης ρησης "ο σκοπος αγιαζει τα μεσα", την οποια και εφαρμοζουν σε καθε ευκαιρια. Δεν θα διστασουν να συκοφαντησουν τον συμφοιτητητη ή συναδελφο τους, προκειμενου να φανε την ομορφοτερη φοιτητρια, το πιο πιασαρικο θεμα για εργασια, την πιο αποδοτικη σε ευρηματα τομη. Ολα γινονται για το κερδος, το οποιο - ειδικα οσον αφορα τις ανασκαφες - ειναι να γινει ο "attention whore" ο αρχηγος της παρεας. Εδω φαινεται πως ο εγωισμος του εκαστοτε "attention whore" δεν εχει ορια: Η εν λογω κατηγορια θα κανει οτι περναει απο το χερι της, προκειμενου επιβαλλει την δικη της αντζεντα στους υπολοιπους: Ετσι ο "attention whore" θα καυχηθει οτι μονο αυτος εχει αποψη απο ρουχα, ταινιες και βιβλια. Θα κανει επιδειξη των δηθεν σικατων ρουχων και παπουτσιων του στην ανασκαφη, θα παιζει τα δικα του CD´s με την μουσικη του στο αυτοκινητο ή στα αυτοσχεδια παρτυ, θα τραγουδισει με παθος και θα παιξει στην κιθαρα το "Hotel California" (για νιοστη φορα - λες και ειναι τοσο αγνωστο ή δεν γνωριζει πλεον ο οποιοσδηποτε την αυθεντικη βερσιον). Στις ομαδες θα προσπαθησει να επιβληθει δια του λογου, διακοπτοντας συνεχως ολους τους αλλους, φεροντας για συζητηση τα δικα του θεματα και προβαλλοντας τις δικες τους αποψεις, οι οποιες και θεωρει οτι ειναι παντα ολοσωστες.

 Οι  "attention whores" ειναι τυποι σαν τον κιν/κο Jack Sparrow (τον οποιο φυσικα και θαυμαζουν) ή τον "δικο μας" Γιάγκο. Εξυπακουεται οτι ο κοσμος, η αρχαιολογια και οι ανασκαφες θα ησαν πολυ καλυτερες χωρις ολους αυτους τους κομπλεξικους και εγωκεντρικους ξερολες, αλλα υπαρχει τελειοτητα στο συμπαν;

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen