Παρα τα χιλια μυρια προβληματα της, η Αθηνα μια πολη που κρυβει ευχαριστες εκπληξεις και προσκαλει τους ταξιδιωτες να τις ανακαλυψουν. Η περιπλανηση στο κεντρο της πρωτευουσας ειναι εδω και χρονια, μια ευχαριστη μυσταγωγια για τον Τ. που κατεληξε να γινει αναποσπαστο κομματι της καθημερινης του ζωης. Παρα τις περιπετειες του σε χωρες του εξωτερικου, και εκδρομες σε αλλες περιοχες εντος Ελλαδος, η Αθηνα θα ειναι για παντα το καταφυγιο του, το μαξιλαρι και το στρωμα για να ακουμπησει το ταλαιπωρημενο του κορμι. Παντα οι πρωτες μερες, οταν επιστρεφει στην πολη που γεννηθηκε και μεγαλωσε, κρυβουν το τελετουργικο στοιχειο. Και αυτο δεν αφορα μονο την περιδιαβαση σε μουσεια, οπως το Εθνικο Αρχαιολογικο και το νεοσυστατο Μουσειο Ακροπολεως, η´ αρχαιολογικους χωρους. Η Αθηνα εχει και αλλους θησαυρους, και αυτοι δεν ειναι αλλοι απο τα διασπαρτα βιβλιοπωλεια και εκδοτικους οικους, κυριως επι των οδων Ιπποκρατους και Σολωνος.
Αυτη ηταν μια συνηθεια που την ειχε απο παιδι. Τιποτε δεν του προξενουσε μεγαλυτερη χαρα, απο το να ερθει μια ελευθερη μερα, ελευθερη απο τις σχολικες υποχρεωσεις, ωστε να μπορεσει να κατεβει στο κεντρο της πολης και να ανιχνευσει στα βιβλιοπωλεια καινουργιους τιτλους. Και αν τα χρονια περασαν, το τελετουργικο αυτο παραμενει. Η συνηθεια αυτη δεν μεταβληθηκε καν σε ρουτινα.
Οι εκθεσεις βιβλιων που γινονται δυο φορες το χρονο στην Αθηνα, ειναι μια καλη ευκαιρια για να γνωρισει κανεις εκδοτικους οικους και βιβλια. Ειτε αυτες διεξαγονται στο Ζαππειο, ειτε στο πεδιο του Αρεος, ειτε επι της Διονυσιου Αεροπαγιτου, εχουν η καθεμια της, την δικη τους ξεχωριστη αυρα. Οι εκθεσεις του Σεπτεμβριου μυριζουν φθινοπωρο. Μεταδιδουν την γλυκια μελαγχολια εκεινης της εποχης. Τα σχολεια ξεκινανε, το διαβασμα ξεκιναει - οχι απαραιτητα αυτων που θα ηθελες να διαβασεις. Σε αλλο κλιμα διεξαγονται οι εκθεσεις του Μαιου. Ειναι ανοιξη, ο καιρος ειναι ζεστος, εχεις εντελως διαφορετικη διαθεση. Για τους μυημενους ωστοσο, το να περιηγηθεις τα βιβλιοπωλεια του κεντρου των Αθηνων ειναι σαν να πινεις νερο απο πηγη του χωριου. Νερο που αναβλυζει απο τον βραχο. Τα βιβλιοπωλεια ειναι οι πηγες του βιβλιου.
Μια τυπικη επισκεψη σε αυτα, ξεκιναει για τον Τ. καπως ετσι: Νωρις το πρωι, θα παρει το λεωφορειο απο την γειτονια του που παει στο κεντρο. Θα κατεβει Πανεπιστημιου για να ανεβει την Ακαδημιας. Απο εκει, θα παει στην Ασκληπιου. Εδω και λιγα χρονια λειτουργει εκει το βιβλιοπωλειο "Πολιτεια", το οποιο του το συστησε ο φιλος Βασιλης, τοσο για τις καλες τιμες, οσο και για την ποικιλια σε τιτλους. Το βιβλιοπωλειο αυτο ειναι χωρισμενο σε 4 μερη. Στο πρωτο, στο υπογειο, ειναι τα λογοτεχνικα. Στο αμεσως επομενο, βρισκονται τα παιδικα. Τα δυο επομενα ειναι αφιερωμενα στις επιστημες και τις τεχνες. Οι τιτλοι ειναι ταξινομημενοι εκει ανα επιστημη, π.χ. Ιστορια: Αρχαια, Μεσαιωνικη, Νεωτερων Χρονων κτλ. Ετσι μπορει κανεις ευκολα και γρηγορα να βρει αυτο που θελει.
Λιγο πιο πανω, στον απεναντι δρομο, στο ισογειο μιας πολυκατοικιας, στεγαζονται οι εκδοσεις "Ζητρος". Τα βιβλια των εκδοσεων αυτων ειναι καλαισθητα. Ειδικευονται δε στους αρχαιους συγγραφεις, αλλα εχουν κυκλοφορησει και αρκετα κειμενα βυζαντινων λογιων. Παραλληλη της Ασκληπιου ειναι η Ιπποκρατους. Στον αριθμο 8 ειναι δυο ιδιαιτερα βιβλιοπωλεια, του Παπαδημα, που ειδικευεται στα ιστορικα και της Καρδαμιτσα, που εχει κυκλοφορησει κυριως αρχαιολογικου περιεχομενου βιβλια.
Περνωντας απο την Ιπποκρατους απεναντι, καταληγει κανεις στην οδο Σολωνος που ειναι καθετη σε αυτην. Και εδω υπαρχουν αρκετα βιβλιοπωλεια. Αναμεσα τους ξεχωριζουν οι αμφιλεγομενες εκδοσεις Γεωργιαδη, και ο Καστανιωτης. Παραλληλη της Ιπποκρατους ειναι η Μαυρομιχαλη. Ανεβαινοντας τη, βγαινει κανεις στο βιβλιοπωλειο "Επιμετρον" που εκδιδει εργα αρχαιων ελληνων τραγικων και σαιξπηρικα δραματα κυριως. Λιγο πιο πανω ειναι το βιβλιοπωλειο "Ανδρομεδα", πλουσιο, για τοσο μικρο χωρο, απο βιβλια ιστοριας και αρχαιολογιας, κυριως ξενογλωσσα.
Απο την Σολωνος, μεταπηδωντας στην Καννιγγος, μπορει κανεις να βγει στην Πανεπιστημιου. Περνωντας απεναντι και βαδιζοντας προς τα πανω, βλεπει κανεις στα δεξια του την Στοα Μαντακα πρωτα. Εκει στεγαζεται το μικρο βιβλιοπωλειο του Ταμειου Αρχαιολογικων Πορων και Απαλλοτριωσεων (Τ.Α.Π.Α.). Σε αυτο θα βρει κανεις λευκωματα, καταλογους περιοδικων εκθεσεων και πλουσιες συλλογες απο αρχαιολογικους οδηγους για Μουσεια και χωρους της Ελλαδας.
Αφηνοντας την Στοα και ανεβαινοντας την Πανεπιστημιου, εχει ο περιηγητης στα αριστερα του το βιβλιοπωλειο "Κακτος", το οποιο εδω και χρονια πρωτοπορει, εκδιδοντας ολη την αρχαιοελληνικη γραμματεια, στα προτυπα ξενων εκδοτικων οικων, οπως οι Loeb και Teubner. Συν τοις αλλοις, εκδιδει ομως και κλασσικη λογοτεχνια.
Αντικρυ απο τον "Κακτο" περιπου, βρισκεται η "Στοα του Βιβλιου". Ενα καλο σημειο εκκινησης για βιβλιοφιλους, οχι απαραιτητα για αρχαριους! Η ιδεα του να στεγαζονται δυο και τρεις εκδοτικοι οικοι σε ενα περιπτερο ειναι ακρως ελκυστικη. Εδω, οποιος ξερει τι χρειαζεται, θα το βρει οπωσδηποτε.
Λιγο πιο πανω απο την πλατεια Κοραη βρισκονται τα βιβλιοπωλεια "Παπασωτηριου" και "Ελευθερουδακη". Αυτα τα δυο, και κυριως το δευτερο, μαζι με το βιβλιοπωλειο του "Μετροραμα" στον 3ο οροφο, του "Πατακη" επι της Ακαδημιας και του "Ιανου" στην Σταδιου, θυμιζουν περισσοτερο σουπερμαρκετ. Ειναι ομως περιεκτηκα και φευγοντας απο αυτα, ο βιβλιοφιλος μενει με την αισθηση πως πληροφορηθηκε για το τι φρεσκο κυκλοφορει στην αγορα του βιβλιου.
Αυτη ειναι η τυπικη ιεροτελεστια που τηρει κατα γραμμα ο Τ. Στα αναφερομενα βιβλιοπωλεια ενεταξε προσφατα και επισκεψεις στα παλαιοβιβλιοπωλεια του του Μοναστηρακιου. Εν κατακλειδι, να μνημονευθουν εδω και τα ειδικα βιβλιοπωλεια που ειδικευονται στα κομικς, με πιο γνωστο το "Σολαρις" κοντα στα Εξαρχεια.
Μια ομως βολτα δεν ειναι αρκετη για τον Τ. Το καλο βιβλιο δεν μπορει να το χορτασει. Συμπερασματικα παντως, ας μη θεωρηθει οτι το παρον κειμενο αποσκοπει σε διαφημιση των εν λογω επιχειρησεων. Ο γραφων απλα παραθετει τις προτιμησεις του.
Ειναι και η σχεση του Ελληνα με το βιβλιο περιεργο, σε βαθμο που να δικαιολογειται η γνωστη ρηση του Βικτωρος Ουγκω, λες και απευθυνεται σε αυτον! Για την ιστορια, ο διασημος Γαλλος συγγραφεας ειχε αποδεχθει προσκληση ευκαταστατου αριστοκρατη να τον επισκεφτει. Και ενω ο πλουσιος φιλος του του εδειχνε, γεματος περιφανεια, την ολοκαινουργια βιβλιοθηκη του απο ξυλο, περηφανευομενος ιδιαιτερα για τους καλισθητους τομους αρχαιων κλασσικων που βρισκονταν σε αυτην, ο Ουγκω του απαντησε: "Χαιρεσαι και θαυμαζεις με την βιβλιοθηκη σου ομοιως με τον ευνουχο που χαιρεται για το χαρεμι του"!
AntwortenLöschenΟντως, σε πολλα ελληνικα σπιτια, η βιβλιοθηκη ειναι ενα μικτο επιπλο, που περιλαμβανει, οχι μονο ραφια, αλλα και ντουλαπια και τζαμαριες. Ειναι ενα πολυσυνθετο για την νεοελληνικη οικογενεια, στο οποιο, διπλα σε χρυσοδετους τομους παλαιας εγκυκλοπαιδειας συνυπαρχουν οικογενειακες φωτογραφιες, σουβενιρ απο τις τελευταιες διακοπες, καλα σερβιτσια, κρυσταλλα και ποτα...
Ισως να ειναι περισσοτερο θεμα παιδειας...