Sonntag, 8. August 2010

Isla del Sol.

Η ιδεα να συνδυασει ενα ταξιδι με προορισμους την Μαλτα και την Ροδο ηταν συναρπαστικη! Εν τελει εξελιχθηκε σε μια ευχαριστη περιπετεια, θυμιζοντας του τα παλιοτερα ταξιδια που ειχε κανει μονος του. Π.χ. στην Κρητη το 1998 και το 2006 και στην Σαντορινη το 2006 (βλ. κειμενα εντ.). 12 μερες ησαν αρκετες για να κανει αυτα που ηθελε. Συνδετικος κρικος στην επιλογη των δυο νησιων αποτελεσε η επιρροη των Ιπποτων του Ταγματος του Αγ. Ιωαννη, οι οποιοι βρεθηκαν και στα δυο μερη (βλ. χτεσινο κειμενο εντ.).

Η Πυλη Ελευθεριας. Εισοδος στην Παλια Πολη της Ροδου

Ελληνιστικες οικιες στην Ακροπολη της Καμειρου


Η Ακροπολη της Λινδου


Το λιμανι



Αναθηματικη Επιγραφη για τον αυτοκρατορα Τραιανο απο τους κατοικους της Καμειρου

Ειναι εντυπωσιακο το ποσο η Ροδος και η Μαλτα εχουν τοσα κοινα σημεια, αναφορικα με τις πολιτιστικες επιδρασεις που δεχτηκαν διαμεσου των αιωνων: Η μεν Μαλτα βρεθηκε να βρισκεται υπο τον ελεγχο των Βυζαντινων μεταξυ 395 και 870 μ. Χ., ενω απο τα 1091 και μετα, οι Νορμανδοι, που ειχαν καταλαβει την γειτονικη Σικελια, ενεταξαν και την Μαλτα στην κυριαρχια τους. Απο το 1194 και εως το 1266 ο οικος των Hohenstaufen διοικει το νησι, ενω οι Ιωαννιτες εχουν τον ελεγχο του μεταξυ 1530 και 1798. Πριν απο αυτους, υπηρχε ισπανικη επιρροη, ενω απο τα 1800 και εως τις 21.09.1964 η Μαλτα τελει υπο βρεταννικη κηδεμονια - κατι που εξηγει γιατι οι Μαλτεζοι γνωριζουν τοσο καλα αγγλικα και οδηγουν απο τα αριστερα, οπως στο Ηνωμενο Βασιλειο και την Κυπρο. Στις 13.12.1974 η Μαλτα αποκτα δημοκρατικο πολιτευμα και στις 01.05.2004 γινεται επισημως μελος τηςΕ.Ε. Το ενιαιο ευρωπαικο νομισμα κοβεται και κυκλοφορει απο την 01.01.2008. Η δε μαλτεζικη γλωσσα ειναι ενα ακομα στοιχειο που δειχνει τις εκατερωθεν επιρροες, καθως προκειται για γλωσσα σημιτικης προελευσης με λατινικο ομως αλφαβητο και περιεχει περιπου 60% λεξεις αραβικες, 30% ιταλικες και ενα 10% λεξεις με ισπανικες και γαλλικες ριζες.
Τετοιου ειδους επιρροες δεν φαινεται να υπαρχουν στους Ροδιτες, οι οποιοι ειναι φυσικα Ελληνες υπηκοοι. Ας μην ξεχναμε ομως οτι, απο τα 164 π. Χ. υπηρξαν και αυτοι μελη της ρωμαικης αυτοκρατοριας, και απο τα 395 μ. Χ. περασαν στον ελεγχο της βυζαντινης αυτοκρατοριας. Στα 672 και στα 1090 το νησι καταληφθηκε απο Σελτζουκους, για να επανακαταληφθει στα ενδιαμεσα διαστηματα απο τους Βυζαντινους και παλι. Η περιοδος μεταξυ 1310 και 1522 σηματοδοτει την εποχη των Ιωαννιτων, ενω αμεσως μετα η Ροδος καταλαμβανεται απο τους Οθωμανους, υπο την κυριαρχια των οποιων θα μεινει ως το 1912, οταν οι Ιταλοι θα την κατακτησουν. Στα 1948 η Ροδος και τα Δωδεκανησα εντασσονται στο ελληνικο κρατος, απαλλαγμενα πλεον απο την ιταλικη κυριαρχια. Σημερα, μονο μερικα αρχιτεκτονικα καταλοιπα θυμιζουν την κυριαρχια των Ρωμαιων, των Βυζαντινων, των Ιωαννιτων, των Τουρκων και των Ιταλων.
Η ιστορια της Ροδου στην αρχαιοτητα ειναι εξισου ενδιαφερουσα με αυτη των νεωτερων εποχων. Το νησι ηταν αφιερωμενο στον θεο Ηλιο και πηρε το ονομα του απο μια Νυμφη που κατοικουσε εκει. Αυτο λεει η μυθολογια. Αλλοι πιστευουν, οτι το λουλουδι, το τριανταφυλλο, εδωσε το ονομα του στο νησι. Στις πρωιμες περιοδους παντως, η Ροδος κατοικουνταν και εμπορευονταν, τοσο με την Μικρα Ασια και τα Δωδεκανησα, οσο και με αλλες, πιο μακρινες περιοχες της Ελλαδας και της Μεσογειου. Σε χωρους γυρω απο την Ιαλυσο, οπως στο Τριαντα, εχουν βρεθει μυκηναικες νεκροπολεις, το ιδιο και στην Καμειρο. Και οι δυο αυτες περιοχες βρισκονται στην βορειοδυτικη πλευρα του νησιου. Η Καμειρος εχει δωσει επισης σημαντικα ευρηματα απο νεκροταφεια της, της Πρωιμης Εποχης του Σιδηρου. Τα ευρηματα αυτα ειναι εφαμιλλα σε τεχνοτροπια και αξια με αντιστοιχα αλλων περιοχων της ιδιας περιοδου, οπως της Ελευθερνας στην Κρητη και του Λευκαντιου της Ευβοιας.
Την εποχη του μεγαλου αποικισμου στη Μεσογειο, οι Ροδιτες συμμετεχουν συνιδρυοντας την Γελα και τον Ακραγα στην Σικελια. Η συμβολη τους ειναι καταλυτικη, ακομα και στην δημιουργια του κεραμεικου εικονογραφικου τυπου που ειναι γνωστος ως "wild goat style". Στις αρχες του 5ου αι. π. Χ., οι πολεις κρατη της Λινδου, της Καμειρου και της Ιαλυσου συνενωνονται σε κατι σαν πρωιμη κοινοπολιτεια. Στα 305 π. Χ. η Ροδος πολιορκειται απο τον γιο του Αντιγονου Δημητριο, γνωστο και ως Πολιορκητη. Απο ευγνωμοσυνη στον προστατη θεο τους Ηλιο, μιας και η πολιορκια απετυχε, οι Ροδιοι παραγγελνουν την κατασκευη ενος γιγαντιαιου χαλκινου αγαλματος του. Το εργο αυτο, υψους περιπου 33 μ., ειναι ενα απο τα 7 θαυματα της αρχαιοτητας και ηδη διασημο στη διεθνη βιβλιογραφια. Ονομαστηκε Κολοσσος της Ροδου και μαλλον δεν στεκοταν στο λιμανι, εκει που ειναι σημερα τοποθετημενα τα ελαφακια, αλλα στο εσωτερικο της πολης, με θεα προς το λιμανι και με κλειστα τα ποδια. Κατασκευαστηκε μεταξυ 292 και 280 π. Χ. και καταστραφηκε απο σεισμο στα 226 π. Χ.
Κατα την ρωμαικη εποχη, η Ροδος ηταν καταφυγιο πολλων επιφανων Ρωμαιων πολιτων που σπουδαζαν εκει φιλοσοφια. Ενας απο αυτους ηταν και ο μετεπειτα αυτοκρατορας Τιβεριος, ο οποιος ετυχε χρονια μετα να εξοριστει. Η Ροδος διεθετε απο την κλασσικη εποχη εξαιρετους τεχνιτες και επιστημονες, η φημη των φιλοσοφικων της σχολων εξελιχθηκε ομως απο την ελληνιστικη εποχη και μετα. Ενας απο τους πιο επιφανεις δασκαλους υπηρξε ο Ποσειδωνιος. Μολονοτι μετοικος, απεκτησε στη συνεχεια το στατους του Ροδιου πολιτη και του αποδωθηκαν και αξιωματα.
Λογω της πλουσιας ιστοριας της, η Ροδος θεωρειται, και οχι αδικως, ενα απο τα πιο κοσμοπολιτικα νησια του Αρχιπελαγους. Την φετινη σαιζον, μαλιστα, φαινεται να ερχονται περισσοτεροι τουριστες απο την Ρωσια, την Φινλανδια, την Ολλανδια. Οι αριθμοι των Αγγλων, Γερμανων, Ιταλων και Τουρκων τουριστων παραμενουν σταθεροι.
Πλουσια σε τουρισμο ειναι ομως και η Μαλτα. Και σε αυτην την περιπτωση παιζουν οι ιστορικες συγκυριες και πολιτιστικες αλληλεπιδρασεις σημαντικο ρολο. Οι περισσοτεροι τουριστες ερχονται απο την γειτονικη Ιταλια και την Ισπανια. Αγγλοι, Γαλλοι και φυσικα Γερμανοι, δεν παραλειπουν να ενταξουν την Μαλτα στο καρνε τους των επισκεψεων. Φυσικα και εδω δεν θα μπορουσε να ειναι διαφορετικα, αφου εμφανιζονται και παμπολλοι Ρωσοι τουριστες...





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen