Montag, 30. November 2009
O Sir Leonard Woolley ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ.
Sonntag, 18. Oktober 2009
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ, ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ, ΤΟΜΟΙ.
Διαφαινεται επισης η ταση που ξεχωριζει την μια πολιτιστικη παραδοση απο την αλλη: Η αγγλικη αρχαιολογικη σχολη αρεσκεται στα συνοπτικα εγχειριδια μικρου μεγεθους (π.χ. Thames & Hudson, Pelican Books, Oxford and Cambridge University Press, Routledge), ενω η γερμανικη σχολη προτιμα τους μεγαλους τομους με πλουσια εικονογραφηση (Bildbände - π.χ. Hirmer Verlag, Werder Verlag, Philipp von Zabern). Οι τασεις βεβαια δεν αποκελιουν το ενδεχομενο να μεταφραζονται γερμανικα εργα στα αγγλικα και το αναπαλιν. Η απορια ωστοσο παραμενει: Οι γενιες των τωρινων εξηνταρηδων, πενηνταρηδων και σαρανταρηδων αρχαιολογων της Αγγλιας, της Γαλλιας, της Γερμανιας διεθεταν ως φοιτητες βιβλιογραφια και καλη καταρτηση σε θεωρητικο επιπεδο. Οι αντιστοιχες γενιες στην Ελλαδα, οι συνομηλικοι τους συναδελφοι στα ελληνικα παν/μια, τι διεθεταν;
Συζητωντας το θεμα αυτο με φιλους αρχαιολογους, πληροφορηθηκε ο Τ. οτι η βιβλιογραφια των φοιτητων των περασμενων δεκαετιων βασιζοταν στις χειρογραφες σημειωσεις που επαιρναν απο τους καθηγητες τους κατα την διαρκεια των διαλεξεων. Πανω σε αυτες τις σημειωσεις εξεταζονταν. Μερικες απο αυτες, οπως του Ν. Πλατωνα και του Α. Ζωη για την προιστορικη Αρχαιολογια, καθως επισης του Β. Λαμπρινουδακη για την αρχαικη γλυπτικη και κεραμεικη, κυκλοφορησαν σε μορφη βιβλιου για τους φοιτητες τους. Παραπεμπουν σε ξενογλωσση βιβλιογραφια και ειναι γραμμενες σε γραφομηχανη.
ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ.
Samstag, 17. Oktober 2009
"Et in Arcadia ego"!
Μετα τους Ρωμαιους ηρθαν οι Βυζαντινοι. Σλαβοι και Αλβανοι εγκατασταθηκαν στην Αρκαδια, οπως φαινεται και απο τα τοπωνυμια που επεβιωσαν, οπως Δημιτσανα, Βλαχερνα, Τριπολιτζα, Βαλτετσι. Οι Φραγκοι κατελαβαν και κρατησαν τον Μωρηα, οπως ονομαζαν τοτε την Πελοποννησο, απο το 1204 μεχρι το 1261, οποτε ανακατεληφθηκε απο τους Βυζαντινους. Οι Βενετοι πατησαν και αυτοι ποδι στην περιοχη, απο το 1684 εως το 1718. Πιο πριν, δηλ. μεταξυ 1460 και 1688 και πιο μετα, δηλ. αναμεσα σε 1715 και 1821 οι Οθωμανοι ησαν οι αφεντες του Μωρεα. Το 1821 ξεσηκωθηκε ο ελληνισμος, πρωτα απο την Πελοποννησο. Οι πρωτες κερδοφορες μαχες δωθηκαν στην Αρκαδια. Τα αρκαδικα βουνα εγιναν θερετρο αψιμαχιων πολυ αργοτερα παλι. Κατα την διαρκεια της γερμανικης κατοχης και του εμφυλιου πολεμου, λιγο πριν απο τα μεσα του 20ου αιωνα δηλαδη. Οι δεκαετιες του 50 και του 60 ειδαν πολλους Αρκαδες να εγκαταλειπουν τα χωρια τους για να αναζητησουν την μοιρα τους σε ξενες χωρες, οπως ο Καναδας και η Αυστραλια.
Σημερα το κρατος και οι δημοι δινουν εμαση στον εγχωριο τουρισμο. Υπαρχουν χιονοδρομικα κεντρα στο Μαιναλο και πολλα χωρια κανουν πανιγυρια, προσφεροντας τα προιοντα τους, οπως μελι, βουτηρο, τυρι, αυγα, βοτανα, ελιες. Παρολα αυτα, η γοητεια που ασκει η αρχαια γοητεια ειναι ανυπερβλητη. Ισως οφειλεται στο οτι ειναι καλυμμενη ακομη απο αυτην την αιγλη μυστηριου.
Montag, 24. August 2009
ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΑ ΘΕΑΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ.
.............................................................................
ΟΙ ΝΑΟΙ.
Ναος Ποσειδωνα (η´Απολλωνος, η´Ηρα ΙΙ) Ποσειδωνια (Phaestum).
Doric Temple C, Σεγεστα.
Ναος Ηρας (Ε) Σελινουντας.
70x25 m
6x18
------------------------------------------
Ναος Αθηνας Αφαιας (Ναος ΙΙΙ) Αιγινα.
Sonntag, 23. August 2009
Tour Classico: Terre di Sicilia.
Την Δευτερα αναχωρησαν με κατευθυνση προς τα δυτικα του νησιου. Αφου επισκεφθηκαν το Erice, μια μεσαιωνικη πολη χτισμενη πανω σε βουνο, η οποια σε πολλα σημεια θυμιζει την δικη μας Μονεμβασια, στη συνεχεια ταξιδεψαν προς τα νοτια. Την Σεγεστα δυστυχως δεν την επισκεφθηκαν, διοτι δεν υπηρχε στο προγραμμα, αλλα πηγαν στο αρχαιολογικο παρκο του Σελινουντα, της πολης-ανταγωνιστη της Σεγεστας στην αρχαιοτητα, που διαφημιζεται ως το μεγαλυτερο αρχαιολογικο παρκο του κοσμου. Ο δωρικος περιπτερος, που στην βιβλιογραφια αναφερεται ειτε ως ναος της Ηρας, ειτε ως ναος Ε, διατηρειται σε καλη κατασταση, εν αντιθεση με τα υπολοιπα κτισματα του παρκου. Ο ποιο εντυπωσιακος και καλυτερα διατηρημενος δωρικος περιπτερος του 5ου αι. π. Χ. της Σικελιας ομως (μαζι με τον ναο της Σεγεστας), ειναι ο ναος της Concordia (Temple F) στην κοιλαδα των ναων του Ακραγα! Το γκρουπ του Τ. επισκεφθηκε την κοιλαδα την επομενη ημερα, αφου διανυκτερευσε σε πολυτελες ξενοδοχειο εκει κοντα.
Εν συνεχεια, το γκρουπ αναχωρησε για το Acireale. Θα διεμεναν στο ιδιο ξενοδοχειο που ειχαν μεινει το βραδυ της 7ης Αυγουστου. Την επομενη μερα ειχαν και παλι φορτωμενο προγραμμα: Θα επισκεπτονταν το ηφαιστειο της Αιτνας, τον πραγματικο κυριαρχο επι της Σικελιας! Οπερ και εγενετο. Καποιοι απο τους ταξιδιωτες ανεβηκαν με το τελεφερικ σε υψος 3.000 μ. για να δουν τους τελευταιους κρατηρες απο την εκρηξη του 2002. Ο Τ. δεν τους ακολουθησε. Δεν ειναι ηφαιστειολογος και αρκεστηκε στους κρατηρες silvestri που βρισκονται πιο χαμηλα. Ο καιρος στο βουνο ηταν δροσερος και καλος για βολτες. Μετα το ηφαιστειο - που οι ελληνικοι μυθοι το θελουν να ειναι το καπακι που κραταει τον γιγαντα Τυφων στα εγκατα της γης και καθε φορα που αυτος προσπαθει να βγει, γινονται οι σεισμοι και οι εκρηξεις - το γκρουπ συμμετειχε σε τεστ δοκιμης ντοπιων κρασιων σε βιομηχανια της περιοχης (η μαυρη λαβα του ηφαιστειου ειναι καρποφορα και ευεργετικη για τα αγροτικα προιοντα). Κουρασμενοι, αλλα σε καλη διαθεση, εφτασαν το απογευμα στην Ταορμινα, αλλο ενα τουριστικο θερετρο πλεον, στα βορειοανατολικα του νησιου. Οι πλατειες, οι δρομοι, ακομα και το αρχαιο θεατρο της πολης που οι αρχαιοι ονομασαν Ταυρομενιον, δεν εχουν σε τιποτε να ζηλεψουν αντιστοιχες περιοχες σε αλλα μερη, οπως π.χ. η Ελλαδα. Η θεα ομως απο το θεατρο προς τους γυρω λοφους και το πελαγος, ειναι μοναδικη...
Κατοπιν, οι τουριστες ανεχωρησαν για το νησι Ορτυγια, το οποιο συνδεεται με την πολη μεσω μιας γεφυρας. Εκει βρισκεται η περιφημη πηγη της Αρεθουσας, η μορφη της οποιας κοσμει τα νομισματα των Συρακουσων. Παπυροι ευδοκιμουν κοντα στην πηγη, ηδη απο την αρχαιοτητα. Ειναι διαφορετικο ειδος απο τους παπυρους του Νειλου, δεν παυουν ωστοσο να ειναι πολυ σημαντικοι για εναν πολιτισμο οπως ο αρχαιοελληνικος, που χρειαζοταν υλικο προς καταγραφη ποιηματων, λογων, ιστοριων. Και σιγουρα οι Συρακουσες θα πρεπει να επαιξαν πρωταγωνιστικο ρολο στην εξαγωγη του παπυρου τους σε αλλες ελληνικες πολεις της Μεσογειου...
Αφου το γκρουπ του Τ. θαυμασε μερικους ακομα καθεδρικους ναους - σε μερικους απο τους οποιους μπορει κανεις ακομα να δει τους κιονες απο τους προυπαρχοντες αρχαιοελληνικους - ταξιδεψε προς την Κατανια, την δευτερη μεγαλη πολη του νησιου. Η Κατανια εχει το αρχαιοτερο παν/μιο της Σικελιας, το οποιο ειναι διεθνους κυρους. Πρωην ελληνικη αποικια, η Κατανια γνωρισε στιγμες αιγλης κατα την ρωμαικη εποχη, αλλα και στους υστεροτερους αιωνες, οπως μαρτυρουν τα, μπαροκ ρυθμου κτηρια της στο κεντρο της.
Ηταν ομως ηδη Πεμπτη, 13 Αυγουστου. Η επομενη ημερα, ηταν και η τελευταια. Με αυτην εληγε ο γυρος της Σικελιας. Καποιοι απο τους συμμετεχοντες θα εφευγαν απο την Κατανια για τις πατριδες τους. Καποιοι αλλοι θα πεταγαν απο το αεροδρομιο του Παλερμο. Και καποιοι θα εμεναν. Ο Τ. πετουσε στις 19 Αυγουστου απο την Κατανια. Του εμεναν 5 μερες ακομη. Μιλησε στην ξεναγο και τον οδηγο του πουλμαν και αποφασιστηκε να τον αφησουν κοντα στο λιμανι της Κατανια. Απο εκει, εαν ηταν τυχερος, ισως εβρισκε καραβι για την Βαλετα, στην Μαλτα. Τις προηγουμενες μερες ειχε καταφερει να βγαλει καμποσα χρηματα απο μηχανημα αναληψης, ενοσο το γκρουπ εκανε διαλειμμα. Δυστυχως, δεν υπηρχε δυνατοτητα να παει Μαλτα τις επομενες ημερες. Οποτε αποφασισε να τις περασει στην Κατανια. Ο 15αυγουστος ηταν γιορτη και στην πολη, ενω Δευτερα και Τριτη η κεντρικη πλατεια θα γεμιζε με πολυ κοσμο, καθως θα γινοταν η περιφορα του επιταφιου της πολιουχου αγιας της πολης, της Αγκαθα. Επομενως δεν μπορουσε αναγκαστικα να κανει πολλα τις επομενες μερες.
Samstag, 22. August 2009
Go west, young man!
Το επομενο μεγαλο ιστορικο γεγονος που σχετιζεται με την Σικελια, αφορα την εισβολη των Συμμαχων, κατα τον Ιουλιο και τον Αυγουστο του 1942, στο νησι, με στοχο την απελευθερωση του απο τις δυναμεις του Αξονα. Και μεσω της απελευθερωσης της Σικελιας, θα επετυγχαναν και την απελευθερωση της ιταλικης χερσονησου.
Οι μελετητες της Ιστοριας της Σικελιας, θα εχουν ασφαλως παρατηρησει οτι κατα την αρχαιοτητα, το ελληνικο στοιχειο επικρατει σε ολους τους τομεις. Δεν συμβαινει το ιδιο και κατα τον Μεσαιωνα, οπως φαινεται και απο τους ναους του Παλερμο, της Κεφαλου και του Μονρεαλε, για να ανφερθουν ελαχιστα παραδειγματα. Παρατηρειται μια μειξη στοιχειων απο διαφορετικους πολιτισμους. Οπως φαινεται και στην ανωτερω εικονα απο το εσωτερικο ναου, το αραβικο στοιχειο περπαταει μαζι με το νορμανδικο, ακολουθωντας την ορθοδοξη ελληνοχριστιανικη παραδοση. Στην αρχαιοτητα δεν ειναι ετσι τα πραγματα, σε αντιθεση με αλλα νησια, οπως η Κυπρος, η οποια απο νωρις προσαρμοσε ετεροκλιτα στοιχεια απο γειτονικους της πολιτισμους και απο αυτα δημιουργησε τον δικο της πολιτισμικο χαρακτηρα. Η αρχαια Σικελια ομως, τουλαχιστον μεταξυ του 8ου αι. π. Χ. και του 3ου αι. μ. Χ. ηταν ενας κατεξοχην ελληνικος χωρος. Υπηρχαν ελληνικες πολεις. Ομιλουνταν η ελληνικη γλωσσα. Λατρευονταν οι ελληνες θεοι. Το γηγενες στοιχειο που ειναι;
Montag, 20. Juli 2009
ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΚΡΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.
Λογω της συρραξης με τον Λιβανο εκεινο το καλοκαιρι, οι εκδρομες ηταν περιορισμενες στην χωρα απο τον φοβο επεισοδιων. Περιοχες οπως η Ιεριχω, το Τελ Λαχις, η Χαζορ και οι πολεις της αρχαιας φιλισταικης Πενταπολης (Ασκελων, Αζδοδ, Γαθ, Εκρον, μεταξυ αλλων) ησαν στην κοκκινη λιστα. Παρα ταυτα, οι εθελοντες του Ραματ Ραχελ επισκεφθηκαν την περιοχη κοντα στη Νεκρα Θαλασσα (εικ. 1).
Ο πρωτος τους προορισμος με το πουλμαν του ξενοδοχειου ηταν το οχυρο της Μασαντα (εικ. 2-3). Το φρουριο ειναι σχεδον απροπελαστο. Ο Ηρωδης ειχε κτισει στο σημειο αυτο το παλατι του. Απο τις τρεις κλιμακωτες βεραντες του, ειχε την δυνατοτητα να εποπτευει ολη την περιοχη. Στο οχυρο βρισκει κανεις κτισματα που αποτελουσαν αποθηκευτηκους χωρους, λουτρα και μια συναγωγη. Η Μασαντα σχετιζεται περισσοτερο με την πολιορκια απο τους Ρωμαιους κατα τον πρωτο Ιουδαικο πολεμο (66-73 μ. Χ.). Οι Ρωμαιοι κατασκευασαν μια ραμπα ωστε να μπορεσουν να μπουν στο μεχρι τοτε απορθητο φρουριο. Συμφωνα με την μαρτυρια του Φλαβιου Ιωσηπου, οι πολιορκημενοι Εβραιοι προτιμησαν την ομαδικη αυτοκτονια παρα την παραδοση τους στους Ρωμαιους. Η πραξη τους θεωρειται παραδειγμα ηρωισμου για τις μελλοντικες γενεες. Ακομη και σημερα, οι αποφοιτοι των στρατιωτικων σχολων του Ισραηλ δινουν τον ορκο τους στον χωρο του μνημειου αυτου. Ο ορκος αυτος αποτελει συναμα και υποσχεση, μιας και μπορει να ερμηνευτει και μεταφορικα: Masada shall never fall again.