Οπως αναφερθηκε στα προηγουμενα κειμενα, ο Τ. ειχε κανονισει να μεινει μονο για 2 εβδομαδες στο Ισραηλ. Ειχε επιγνωση απο την μια, του τι παιζεται στις εθελοντικες ανασκαφες της χωρας αυτης. Ολη την μερα κανεις τον χαμαλη, βγαζοντας κοτρωνες απο σκαμματα, φτυαριζοντας, κουβαλοντας καροτσια με τονους χωματος. Επιστημονικη εκπαιδευση και καταρτιση αρχαιολογικη σπανιως παιρνεις. Τουλαχιστον ετσι ηταν στην συγκεκριμενη ανασκαφη στην οποια συμμετειχε. Βεβαια, ειχε την δυνατοτητα να επιλεξει καποια αλλη, αφου στο Ισραηλ ο εθελοντισμος εχει περαση. Προηγουμενως ομως δεν ειχε ψαξει συστηματικα. Ηταν και η ανησυχια λογω των γνωστων προβληματων στη χωρα. Ηταν και τα οικονομικα στη μεση. Το 2006 του εκατσε, γιατι τα εξοδα μοιραζονταν με την θεολογικη σχολη του παν/μιου του, που συνδυηθηνε το προγραμμα αυτο. Ενας λογος, για τον οποιο συμμετειχε. Και φυσικα, το να γνωρισει στην πραξη την χωρα. Οτι προλαβει.
Εικ. 1, Χαρτης της Νεκρας Θαλασσας με τις σημαντικοτερες τοποθεσιες της.
Λογω της συρραξης με τον Λιβανο εκεινο το καλοκαιρι, οι εκδρομες ηταν περιορισμενες στην χωρα απο τον φοβο επεισοδιων. Περιοχες οπως η Ιεριχω, το Τελ Λαχις, η Χαζορ και οι πολεις της αρχαιας φιλισταικης Πενταπολης (Ασκελων, Αζδοδ, Γαθ, Εκρον, μεταξυ αλλων) ησαν στην κοκκινη λιστα. Παρα ταυτα, οι εθελοντες του Ραματ Ραχελ επισκεφθηκαν την περιοχη κοντα στη Νεκρα Θαλασσα (εικ. 1).
Ο πρωτος τους προορισμος με το πουλμαν του ξενοδοχειου ηταν το οχυρο της Μασαντα (εικ. 2-3). Το φρουριο ειναι σχεδον απροπελαστο. Ο Ηρωδης ειχε κτισει στο σημειο αυτο το παλατι του. Απο τις τρεις κλιμακωτες βεραντες του, ειχε την δυνατοτητα να εποπτευει ολη την περιοχη. Στο οχυρο βρισκει κανεις κτισματα που αποτελουσαν αποθηκευτηκους χωρους, λουτρα και μια συναγωγη. Η Μασαντα σχετιζεται περισσοτερο με την πολιορκια απο τους Ρωμαιους κατα τον πρωτο Ιουδαικο πολεμο (66-73 μ. Χ.). Οι Ρωμαιοι κατασκευασαν μια ραμπα ωστε να μπορεσουν να μπουν στο μεχρι τοτε απορθητο φρουριο. Συμφωνα με την μαρτυρια του Φλαβιου Ιωσηπου, οι πολιορκημενοι Εβραιοι προτιμησαν την ομαδικη αυτοκτονια παρα την παραδοση τους στους Ρωμαιους. Η πραξη τους θεωρειται παραδειγμα ηρωισμου για τις μελλοντικες γενεες. Ακομη και σημερα, οι αποφοιτοι των στρατιωτικων σχολων του Ισραηλ δινουν τον ορκο τους στον χωρο του μνημειου αυτου. Ο ορκος αυτος αποτελει συναμα και υποσχεση, μιας και μπορει να ερμηνευτει και μεταφορικα: Masada shall never fall again.
Εικ. 2, Το οχυρο Μασαντα.
Εικ. 3, Αναπαρασταση των ανακτορων του Ηρωδη του Μεγα στην Μασαντα.
Η προσβαση απο και προς το φρουριο γινεται σημερα με τελεφερικ. Η πανοραμικη θεα της πεδιαδας απο το βουνο εξαργυρωνει την κοπωση του επισκεπτη απο την ζεστη που επικρατει. Η πεδιαδα ειναι ανυδρη, ερημικη. Σε ορισμενα σημεια βλεπει ομως κανεις τεχνητες φυτειες απο χουρμαδιες. Καπου στο βαθος διακρινεται και η Νεκρα Θαλασσα, ο επομενος προορισμος των επισκεπτων.
Εικ. 4, Νεκρα Θαλασσα. Συνορο μεταξυ Ισραηλ και Ιορδανιας.
Εικ. 5, Χαρις την υψηλη περιεκτικοτητα σε αλατι (33,7 %) μπορουν ανθρωποι και αντικειμενα να επιπλεουν.
Η Νεκρα Θαλασσα (εικ. 4-5) βρισκεται 422 μετρα περιπου κατω απο την σταθμη της θαλασσας της Μεσογειου. Η περιοχη ειναι πραγματικη ερημος. Λιγους θαμνους και καποιους μικροςυ καταυλισμους βλεπει κανεις στην περιοχη. Η ζεστη επισης ειναι σχεδον ανυποφορη. Επικρατει απνοια και κυριολεκτικα λουζεται κανεις μεσα στον ιδρωτα του. Ο Τ. σκεφτηκε, οτι ενα μπανακι στα νερα της Νεκρας Θαλασσης θα τον δροσισει και θα τον αναζωογονησει. Αυτο δυστυχως δεν ισχυει! Το νερο της Θαλασσας, δεν ειναι μονο πλουσιο σε περιεκτικοτητα αλατιου, πραγμα που κανει οποιοδηποτε σωμα αν επιπλεει. Ειναι επισης βραστο! Απεναντι φαινεται η Ιορδανια. Η λασπη δε της Νεκρας Θαλασσας λεγεται οτι κανει καλο στο δερμα και τα μαλλια.
Εικ. 6, Οι σπηλιες του Κουμραν. Εδω βρεθηκαν κατα τα τελη της δεακετιας του 1940 τα περιφημα "Χειρογραφα της Νεκρας Θαλασσας".
Εικ. 7, Ο οικισμος της θρησκευτικης κοινοτητας των Ελλισαιων, κοντα στις σπηλιες του Κουμραν.
Μιας και δεν ειχε νοημα να επιπλεει κανεις στο βραστο νερο, το γκρουπ των τουριστων δεν εμεινε περισσοτερο απο δυο ωρες στην περιοχη. Μετα απο ενα επιτελους πραγματικα δροσερο ντους, οι ταξιδιωτες επιβιβαστηκαν στο πουλμαν. Ο τελευταιος τους προορισμος, προτου επιστρεψουν κατα το σουρουπο στο ξενοδοχειο του Ραματ Ραχελ, ηταν τα υψιπεδα του Κουμραν (εικ. 6). Σε αυτην την βραχωδη περιοχη, καποιοι τσοπανιδες ειχαν βρει σε σπηλιες πηλινα αγγεια. Πολλα απο αυτα περιειχαν παπυρους. Τα περιφημα "Χειρογραφα της Νεκρας Θαλασσας", που αναφερονταν σε θρησκευτικες πεπειθησεις, οι οποιες απειχαν απο την κυριως ιουδαικη θρησκεια. Οι σπηλιες που βρεθηκαν ειναι πολυ ψηλα και σε μεγαλη αποσταση. Καποιοι αθληταραδες της ομαδας τα καταφεραν και σκαρφαλωσαν επανω. Ειναι ομως πολυ επικινδυνο, καθως τα βραχια ειναι πολυ κοφτερα, το εδαφος αποτελειται απο πετρες και υποχωρει ευκολα. Ακομη δε υπαρχουν αποτομες πλαγιες και γκρεμοι. Δεν ειναι ενα μερος, στο οποιο μπορεις να πεις οτι θα κανεις βολτα. Παρα ταυτα υπηρχαν καποια ατομα, μεγαλης σχετικα ηλικιας, που νομισαν οτι ειναι υποχρεωμενα να αποδειξουν κατι με το να ανεβουν επανω στο βουνο, αψηφωντας ολους αυτους τους προαναφερομενους κινδυνους.
Οχι πολυ μακρια απο τις σπηλιες, οι αρχαιολογοι εχουν αποκαλυψει εναν μικρο οικισμο (εικ. 7). Εικαζεται οτι σε αυτον θα πρεπει να ειχαν εγκατασταθει οι ανθρωποι, οι οποιοι συνεθεσαν τα χειρογραφα. Ενας συνδυασμος πηγων οδηγησε τους μελετητες στο να πιστοποιησουν οτι οι κατοικοι του οικισμου πρεπει να ειναι οι Ελισαιοι, μια θρησκευτικη αιρεση, η διδασκαλια και η φιλοσοφια της οποιας απειχαν απο την επισημη ιουδαικη θρησκεια.
Ο ηλιος αρχισε να δυει, καθως το πουλμαν με τους ταξιδιωτες πηρε τον δρομο της επιστροφης. Το βραδυ ειχαν φτασει στο ξενοδοχειο. Αφου δειπνησαν, ανεβηκαν στην ταρατσα του ξενοδοχειου. Ο αερας ηταν δυνατος και πολυ δροσερος. Ο Τ. εριξε μια ματια στην γυρω περιοχη. Η μονοτονια της ερημιας εσπαζε απο ελαχιστα δεντρα και λιγοστα σπιτια. Ποσο οικειος ηταν ο χωρος αυτος με το Τεμπουρσουκ της Τυνησιας - και ποσο ξενος ως προς αυτον συναμα...
Μετα απο μια εβδομαδα σκληρης δουλειας, ειχε ερθει η ωρα του αποχαιρετισμου. Εντελως συμπτωματικα υπηρχαν και ελαχιστα ατομα απο το γκρουπ που ειχαν κανονισει να φυγουν εκεινη την ημερα. Αναχωρησαν ολοι μαζι για το Τελ Αβιβ, επιβιβαζομενοι σε ενα απο τα τυπικα ταξακια. Ισως καποια μερα ο Τ. να επιστρεψει στο Ισραηλ. Υπαρχουν ακομα πραγματα που θελει να ανακαλυψει...
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen